Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

gendarmerie

betekenis & definitie

politie naar militair voorbeeld.

overheidsdienst die van oorsprong een militaire politiedienst is, maar vaak als algemene taak heeft in een land de openbare orde en rechtsorde te handhaven.

Voorbeelden:
In Satory stond Balladur stil bij het werk van de gendarmerie, de politie van het ministerie van defensie (niet alleen de militaire politie) [...]. De gendarmerie is de landelijke politiemacht die haar bestaan mede te danken heeft aan de republikeinse traditie die wil dat niet alle politiemacht in één hand rust.
NRC, 1994

In de Napoleontische tijd kwam hier de gendarmerie, wat rond 1814 de marechaussee werd.
Meppeler Courant, 1994

Toen hij in 1994 de gendarmerie verliet werd hij veiligheidsaviseur van de president van Ivoorkust.
De Standaard, 1997

Na het vertrek van de Fransen werd de "gendarmerie" vervangen door de Nederlandse marechaussee.
De Standaard, 1996

Het is [...] absoluut noodzakelijk dat er één tekst wordt opgemaakt die de talrijke wetten van het Ancien Régime bundelt en de opdrachten, de functies, de organisatie, de politie, de tucht, de inwendige orde van de Nationale Gendarmerie en haar relatie met de overheid vastlegt. Dat is de inhoud van de wet van 17 april 1798 die gedurende anderhalve eeuw, tot 1957, het fundamentele charter van de Belgische Rijkswacht zal zijn [...]. In 1814 worden de Belgische Provincies verenigd met de Nederlanden en komen ze onder de hoede te staan van Prins Willem van Oranje. Hij keurt op 26 oktober 1814 het nieuwe ontwerp voor de organisatie van de Marechaussee goed (hij weigert de benaming Gendarmerie).
http://www.fedpol.be/old_site/rw/geschiedenis/geschied.htm

< >