Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

friet

betekenis & definitie

Het begrip friet heeft 3 verschillende betekenissen:

1) gerecht van gefrituurde aardappelstaafjes.
gerecht dat bestaat uit in staafjes gesneden aardappelen die men bakt in gesmolten vet of olie; gefrituurde aardappelstaafjes; patates frites; patat; frites.
Friet wordt bij de maaltijd als aardappelgerecht gegeten, of wordt als fastfood of lekkernij in zakjes of bakjes gekocht aan een frietkraam, in een snackbar of in een kantine. Friet wordt meestal met mayonaise of een andere saus gegeten.

2) gefrituurd aardappelstaafje.
gefrituurd aardappelstaafje.
In het meervoud frieten meestal in toepassing op het gerecht en in België vaker gebruikt dan friet of patat.

3) gefrituurd staafje groente, fruit, vis of vlees.
in dunne staafjes gesneden en gefrituurde of knapperig gebakken groente, fruit, vis of vlees; gefrituurd staafje groente, fruit, vis of vlees.
Als tweede lid in een aantal samenstellingen.

< >