Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

ervaringstuin

betekenis & definitie

belevingstuin.

tuin, vaak gevestigd bij verpleeghuizen of verzorgingshuizen, die op een dusdanige wijze is ingericht dat de zintuigen zoveel mogelijk geprikkeld worden en zo verschillende sensaties bewuster beleefd worden, vooral bestemd voor mensen met een aandoening als de ziekte van Alzheimer of Parkinson of een andere vorm van dementie, of voor mensen met een verstandelijke beperking of een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld blindheid, en ook voor kinderen; belevingstuin.

Voorbeelden:
In het nieuwe deel komt er ook een heuse ervaringstuin waarin alle zintuigen aan bod komen. "We wilden geen 'gehandicaptentuin' aanleggen. Iedereen moet er kunnen spelen, maar we experimenteren wel met toestellen die ook gebruikt kunnen worden door andersvaliden", zegt Walter De Bakker van de Provincie Antwerpen.
http://www.kimbols.be/artikels/algemeen_varia/blindentuin_ervaringstuin.php

In het Hof Van Leysen is er voor jong en oud plaats, om te spelen, te rusten en te picknicken, maar ook om te ravotten, te lezen of gewoon te praten. Het parkje heeft een ervaringstuin. Hier staan de speeltuigen gegroepeerd om veiliger te kunnen spelen.
http://www.uitmetkinderen.nl/pages/Hof-van-Leysen.htm

Nu is het nog steeds een ervaringstuin, met plantenbakken op tafelhoogte waar geroken en gevoeld mag worden. Alle parkbezoekers, met of zonder visuele beperking, kunnen dus genieten van dit mooie streepje natuur. Ook de speeltuin is zo opgevat dat kinderen met en zonder beperkingen er samen kunnen spelen.
http://www.slimweg.be/toplocaties/ant_prvogroen_hofvanleysen.htm?ComponentId=13377&SourcePageId=2153


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!