zinnebeeldige voorstelling.
zinnebeeldige voorstelling, vergezeld van een opschrift en een bijschrift vaak in de vorm van een gedicht, die vooral aan het begin van de 17de eeuw populair was en het doel had mensen te overtuigen van bepaalde stellingen; zinnebeeld.
Voorbeelden:
In het midden van het forum is het emblema geplaatst, een zinnebeeldige illustratie van wat de Universiteit van Tilburg waardevol acht. Twee mensen staan ter weerszijden van een boom, oeroud symbool van groei, vernieuwing, vruchtdragen, bescherming bieden en lang leven. De beide mensfiguren verzinnebeelden de voor dit instituut zo essentiële elementen kennis en inzicht. De rechterfiguur draagt een boek, van oudsher de vorm waarin kennis voor iedereen beschikbaar komt. De linkerfiguur toont een sleutel: kennis wordt betekenisvol wanneer daarmee nieuwe inzichten ontsloten worden. Het geheel toont de combinatie van mens en natuur waarvan de universiteitscampus zelf eveneens een voorbeeld is.
http://www.uvt.nl/diensten/bu/veb/huisstijl/handboek/medewerkers/beeldwoordmerkcorp/, 2004
Het ontstaan en de verbreiding van de emblemata hangt vermoedelijk samen met de belangstelling in die tijd voor symboliek en allegorieën.
http://www.lambo.nl/php/get_attachment.php3?att_id=55, 2002
Veel kunstwerken uit de 17e eeuw kunnen alleen goed begrepen worden als je op de hoogte bent van de betekenis van emblemata.
http://www.lambo.nl/php/get_attachment.php3?att_id=55, 2002