EU-toezichthouder op o.a. verzekeraars.
(Engels) European Insurance and Occupational Pensions Authority, organisatie die namens de EU toezicht houdt op de verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in de EU-lidstaten.
Sinds 1 januari 2011 operationeel als opvolger van het Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors (CEIOPS).
Voorbeelden:
De Europese toezichthouder van de verzekeraars en pensioenfondsen, Eiopa, wacht een enorme klus. Die heet Solvency II, hetgeen staat voor een enorm pakket van regels die zowel de gezondheid van de verzekeraars moet waarborgen als hun klanten moet beschermen.
de Volkskrant, 14 januari 2011
De European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) is de micro prudentieel toezichthoudende autoriteit voor de sector verzekeringen en pensioenen in Europa en maakt onderdeel uit van het European System of Financial Supervisors. De EIOPA is gevestigd in Frankfurt. DNB is lid van de Board of Supervisors, het hoogste en besluitvormende orgaan van EIOPA.
http://www.dnb.nl/openboek/extern/id/nl/pf/40-117067.html, 13 januari 2011
Minder risico of hogere buffer, moet het credo worden van Eiopa. Deze opvolger van de tandeloze Ceiops, dat alleen aanbevelingen aan de Europese Commissie mocht doen, moet met wettelijke standaarden komen, mag beslissingen nemen en individuele instellingen de maat nemen. Nieuw is ook dat de pensioenfondsen met zo'n streng regime te maken krijgen.
de Volkskrant, 14 januari 2011
In het geval van een door de ESRB en Europese Raad uitgeroepen noodsituatie, heeft de EIOPA de bevoegdheid om aanwijzingen te geven aan een nationale toezichthouder. Daarbij passeert ze alleen de nationale toezichthouders, indien deze geen opvolging geven richting de instelling aan de aanwijzing van de EIOPA en indien Europese regelgeving niet juist wordt toegepast.
http://www.dnb.nl/openboek/extern/id/nl/pf/40-117067.html, 13 januari 2011
Het nieuwe raamwerk voor het financieel toezicht, het European System of Financial Supervision, bestaat uit een comité voor systeemrisico's, de European Systemic Risk Board (ESRB), en drie sectorale toezichthoudende autoriteiten; de European Securities and Markets Authority (ESMA), de European Banking Authority (EBA) en de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).
http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2011/jan/esma.aspx, 1 januari 2011
Als de door EBA, Esma of Eiopa opgelegde ingrepen grote gevolgen hebben voor de staatsbegroting, mag het land zelf het beleid blijven bepalen. Ofwel: een noodsituatie kleedt de slagkracht van het uitgebreidere mandaat direct weer uit. Bij een serieuze crisis hebben bijna alle noodmaatregelen immers effect op de begroting.
http://www.fdselections.nl/pensioen/nieuws/fdartikel/news_id/2000868560/0default.aspx, 4 januari 2011