Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

edict

betekenis & definitie

uitgevaardigd besluit.

door een overheid, vorst of paus uitgevaardigd besluit.
In benamingen, zoals in Edict van Caracalla, Edict van Theodosius of Edict van Milaan, dient het woord met een hoofdletter gespeld te worden.

Voorbeelden:
Een invloedrijke Egyptische moslimleider overweegt via een "fatwa", een religieus edict, een verbod uit te spreken tegen de twee bekendste merknamen ter wereld. Coca-Cola en Pepsi-Cola zouden immers voor moslims verboden ingrediënten kunnen bevatten.
De Standaard, 1996

Op 1 januari vaardigde Keizer Hirohito (1901-1989) een edict uit waarin hij ontkende dat hijzelf goddelijk was en het Japanse volk superieur.
http://www.studybuddy.nl/nederlands/contentjapan.html

Het edict verkondigde de wil van los Reyes Catolicos, dat alle ongedoopte joden, onder bedreiging met de strengste straffen, binnen drie maanden met achterlating van al hun bezittingen de Spaanse bodem voor altijd moesten verlaten.
Jerzy Andrzejewski, Duisternis bedekt de aarde, 2001

Het Edict van Milaan, in 313, waarbij de christenen godsdienstvrijheid kregen, betekende een eerste mijlpaal in de historie van de christelijke kunst: zij kon zich nu in volle vrijheid – en zelfs gesteund door keizerlijke en andere subsidies – ontwikkelen.
http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm