Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

drukfout

betekenis & definitie

fout in gedrukt werk.

fout in een gedrukte tekst of afbeelding, in de meest algemene zin met inbegrip van tikfouten, redactionele fouten, zetfouten en druktechnische fouten, dan wel specifieker louter in toepassing op fouten ontstaan tijdens het drukproces.

Voorbeelden:
Door een drukfout ontbreekt op enkele al verzonden stembiljetten voor kiezers in het buitenland de handtekening van de voorzitter van het hoofdstembureau. Deze handtekening zou op de achterzijde moeten staan.
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Drukfouten-stembiljet-kiezers-buitenland.htm, 2010

De persklaarmaker verdient 9 gulden per duizend woorden of ongeveer 200 frank voor drie pagina's. De diskette waarop Paul Mennes zijn roman schreef, belandt nadien bij de flopkorrektor, die per uur wordt betaald en bij de zetter. Die levert een drukproef af in drie eksemplaren. Ze gaan naar de auteur, de uitgever en een free-lance korrektor die er de laatste drukfouten tegen 120 frank per duizend woorden uit weggomt.
De Standaard, 1995

Abklatsch is een duitse term. Soms wordt per ongeluk tijdens het drukken van een postzegel het postzegelbeeld in spiegelbeeld eveneens op de achterzijde van de postzegel aangebracht. Meestal is dit een lichte afdruk: dit noemen we de abklatsch [...]. Omdat deze fouten ontstaan tijdens het drukproces, noemen we deze verschijnselen ook wel drukfouten.
http://www.filahome-postzegels.com/postzegel-encyclopedie/abklatsch.htm, 2009

De talloze taal-, stijl-, spel- en drukfouten, die hij bij herdruk rustig en zelfingenomen onverbeterd laat.
W.F. Hermans, Klaas kwam niet, 1983

Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor type- en drukfouten en/of zetfouten en tussentijdse wijzigingen.
http://mobilogie.com/Abonnement/WijzigenEnOpzeggen.pdf, 2009

Het boek is fraai uitgegeven. Helaas bevat het relatief veel drukfouten.
http://www.jstor.org/stable/20203899s, 2004