vis uit de familie van zeebrasems.
hoge, platte vis met een gevorkte staart die wordt gevangen in de Middellandse Zee of Atlantische Oceaan en die als voedsel onder verschillende namen wordt verhandeld.
Voorbeelden:
De afgelopen maanden worden zeer regelmatig vangsten gemeld van de goudbrasem in Nederlandse wateren; in een onderzoeksfuik van het NIOZ bij Texel en door beroepsvissers in hun hok- en schietfuiken op het Veerse Meer. De soort is in de vishandel bekend onder de naam dorade, maar niet alle dorades in de Nederlandse visafslagen blijken goudbrasems.
http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html, 17 september 2007
Overdag zien we soms enorme dorades rond de boot zwemmen. Chris probeert zelfs een enkele keer er een met de harpoen te schieten maar het lukt hem niet. Natuurlijk heeft hij een mooie verklaring voor dit falen (lichtbreking; schommelen van de boot; enz.) maar het resultaat is en blijft dat de dorades lekker vrij rond de boot blijven zwemmen. Wat op zich reeds een genot is, daar die vissen heel kleurrijk zijn en sierlijk in het water zwemmen. Je zou zelfs bijna vergeten dat ze verschrikkelijke roofvissen zijn.
http://users.pandora.be/wh/els/stilleoceaan/verslag028.htm
Een duikje in de Turkse wateren is ook de moeite waard om zijn fauna en flora. Zoals overal in de Middellandse Zee vindt je er veel doraden, inktvissen, "Roscassen", enz.
http://www.burgerschool.be/n/llweb/5ejaar9899/5ifa/1853/duiken.htm
De dorade komt voor in de Middellandse zee en wordt gekweekt in Griekenland, Spanje en Italië. Er bestaat ook de gekweekte roze variant van, dit visvlees is iets losser van structuur.
http://www.visfileren.nl/Dorade