Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

2017-05-30

doodsspiraal

betekenis & definitie

spiraalvlucht van een neerstortend vliegtuig.

spiraalvormige, oncontroleerbare duikvlucht van een vliegtuig die gevolgd wordt door een crash; spiraalvlucht van een neerstortend vliegtuig.

Voorbeelden:
Hier het (klassieke) voorbeeld hoe het NIET moet: Te weinig of helemaal niet optrekken, vóór de barrel roll. Je komt er gewoon niet meer uit, het wordt een doodsspiraal. Kostte helaas het leven van de vlieger, enkele jaren geleden gebeurd op een show in Duxford. Ik hoef zoiets live niet te zien, dit is al afschuwelijk genoeg om naar te kijken.
http://www.modelbouwforum.nl/forums/zweefvliegen/25978-hoe-maak-je-een-roll.html, 2002

Geen van de 155 mensen aan boord overleefde de ramp [...]. Waarschijnlijk zagen de piloten van de 737 het privétoestel en maakten een noodmanoeuvre [...]. Daardoor raakten de vliegtuigen elkaar maar nét, maar kwam de Boeing vermoedelijk in een 'doodsspiraal' terecht.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/joe-sharkey-had-dood-moeten-zijn-bij-crash-boven-jungle~a781995/, 2006

Daarna stortte de helikopter in een doodsspiraal neer op de heuveltop. De plek gloeide nog op, als een waarschuwingsbaken in de nacht.
http://books.google.nl/books?id=lakyAgAAQBAJ&pg=PT269&lpg=PT269&dq=doodsspiraal&source=bl&ots=uozAkxj-cy&sig=or0ggTiIdPbnFbbsKRZfjh8z88o&hl=nl&sa=X&ei=Xd9gVJGAO4KxPOjbgdgO&ved=0CCsQ6AEwAzgK#v=onepage&q=doodsspiraal&f=false, 2011