versnellingsmachine.
apparaat waarmee elementaire deeltjes tot zeer hoge snelheden in beweging gebracht worden door middel van elektrische of magnetische velden.
Voorbeelden:
Het instrument, de krachtigste ooit gebouwde deeltjesversneller, bestaat uit twee ringvormige buizen met een diameter van 8,5 kilometer, tot voorbij de horizon dus, in een tunnel op zo'n honderd meter diepte. In de buizen worden protonen - kernen van waterstofatomen - opgejaagd tot een snelheid van een miljard kilometer per uur, op een haar na de snelheid van het licht. Dat gebeurt door reusachtige en peperdure supergeleidende magneten die rond de buizen zijn opgesteld.
De Standaard, 1996
Geneesmiddelenonderzoek wordt langzamerhand big science, net als de wetenschap die rond grote apparaten als de deeltjesversnellers of sterrekijkers is georganiseerd.
NRC, 1995
Een deeltjesversneller kan lineair zijn, of cirkelvormig. In het eerste type worden de deeltjes weggeschoten als kogels in een geweer. In het tweede type worden ze in een cirkelbaan gedwongen en dan krijgen ze steeds een zetje, zodat de snelheid steeds groter wordt. In beide gevallen worden ze voortgeduwd door een elektrisch veld dat loopt als een golf.
http://www.xs4all.nl/~adcs/Deeltjes/lin_circ.html
Deeltjesversnellers zijn tegenwoordig standaardinstrumenten in materiaalsynthese en worden bijvoorbeeld in de silicium-chipindustrie op grote schaal gebruikt.
http://www.fom.nl/nieuws/persarchief2000/NN14.htm, 2000
In het Tevatron, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld, versnelden de onderzoekers protonen en antiprotonen tot bijna de snelheid van het licht en lieten ze die vervolgens tegen elkaar botsen.
De Standaard, 1996