het zoeken van verbanden in data.
het via een computer gericht zoeken naar verbanden, bijvoorbeeld statistische, in grote verzamelingen gegevens voor wetenschappelijke of commerciële doeleinden.
Voorbeelden:
In alle nieuwe technologie, van chips tot tekstverwerkers, zit surveillance-technologie. Camera's volgen ons in winkels en op straat. Kredietkaarten, spaarkaarten bij supermarkten, databanken van ziekteverzekering en belastingen, gsm's zelfs: allemaal slaan ze gegevens uit de persoonlijke levenssfeer op en de burger heeft geen benul wat ermee gebeurt. Zeker niet als krachtige computers de informatie van verschillende gegevensbanken met elkaar beginnen te kruisen, het beruchte datamining.
De Standaard, 2002
In de figuur zijn in vet aangegeven de zaken die een sleutelrol vervullen bij de vormgeving van onze kennissamenleving en wat er daarna komt. Het gaat om: · het adequaat kunnen zoeken naar relevante informatie (zoekmachines); · het genereren van kennis uit data (datamining, datadelving); · het opslaan en toegankelijk maken van data, informatie en kennis (datawarehouses, gegevenspakhuizen); · het omgaan met kennis (agenttechnologie).
http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf
Hier richten we ons eerst op de vraag hoe impliciete kennis te ontdekken in data en deze expliciet te maken; het domein van het datadelven (dataminen). 14.2 Het expliciet maken van impliciet in data aanwezige kennis. Bij datamining gaat het om het extraheren van relevante - niet eerder ontdekte maar wel in potentie aanwezige - kennis uit zeer grote, al dan niet gekoppelde, bestanden en deze expliciet te maken.
http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf
De groeiende mogelijkheden van datamining - het zoeken naar een op voorhand onbepaalde groep van personen - hebben niet tot een aparte regeling geleid.
http://www.minjust.nl/sdu/index.htm, 1998