kunstmatige zoetstof.
kunstmatige zoetstof waarvan de zoetkracht dertigmaal tot vijftigmaal hoger ligt dan bij suiker.
Voorbeelden:
Energievrije zoetstoffen leveren geen of verwaarloosbare energie en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte. Men noemt deze ook vaak intensieve zoetstoffen omdat hun zoetkracht per gewichtseenheid aanmerkelijk groter is dan die van gewone suiker. Ze worden gebruikt als vervanging van suiker o.a. in light frisdranken, light yoghurt, ijsdesserten enz. Deze stoffen zijn: acesulfaam K, aspartaam, cyclamaat, neohesperidine DC, sacharine en thaumatine.
http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2000/Jan-Feb-2000/zoetstoffen_en_vervangsuikers.htm, februari 2000
Omdat de onschadelijkheid van suikervervangende stoffen niet vaststond is het gebruik ervan volgens de Nederlandse Warenwet verboden, met uitzondering van saccharine en cyclamaat.
http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm