Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

blokstrooien

betekenis & definitie

strooien en de gestrooide weg in blok berijden.

bij extreme weersomstandigheden de weg afsluiten om sneeuw te ruimen en zout te strooien, waarna het verkeer telkens in bepaalde hoeveelheden (in blok) tot de weg toegelaten wordt en achter de strooiwagens aan moet rijden.

Voorbeelden:
Blokstrooien is het wondermiddel waarmee minister van Openbare werken Hilde Crevits wil proberen te voorkomen dat we de komende winter nog eens zoveel verkeersellende te verduren krijgen als de voorbije winter. Blokstrooien betekent dat in extreme weersomstandigheden de (snel-)weg een tijdje wordt afgesloten om sneeuw te ruimen, en dat het verkeer daarna in blok achter de strooiwagens mag aanrijden. Die strooiwagens worden ook 'slimme' strooiwagens die vanzelf kunnen berekenen hoeveel strooizout er nodig is.
http://www.hbvl.be/blog/de-kern/extern-blokstrooien.aspx, 18 november 2010

Door het barre winterweer werd het crisisteam in het kader van het winteractieprotocol geïnstalleerd. Woensdagnamiddag en -avond konden de wegen vooral in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant erg glad zijn. Voor het eerst werd het zogenoemde blokstrooien toegepast. Daarbij worden snelwegen vrijgemaakt voor de strooiers en rijden automobilisten "in blok" achter hen aan.
http://www.vt4.be/nieuws/winterweer-blokstrooien-voor-het-eerst-toegepast-op-vlaamse-wegen, 1 december 2010