koraalsoort.
kolonie van minuscule zeediertjes, poliepen genaamd, die samen meestal donkeroranje of steenrood gekleurd zijn en leven in de Middellandse Zee; donkeroranje of steenrode koraalsoort in de Middellandse Zee.
Voorbeelden:
Bloedkoraal leeft in de Middellandse Zee en heeft een voor mensen gewilde donkerrode tot oranje kleur. Van het skelet werden altijd al, en worden nog steeds, sieraden gemaakt die we in Nederland vooral kennen als onderdeel van de klederdracht in Zeeland.
http://www.dive4all.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=218:koraal-beschermen&catid=10:biologie&Itemid=25, 25 november 2009
Hoornkoralen, waaronder waaierkoraal of gorgonen, behoren samen met de zachte koralen tot de achtstralige bloemdieren (Octocorallia) [...]. Een bekende vertegenwoordiger van het hoornkoraal is het bloedkoraal. Bloedkoraal komt ook voor in de Middelandse Zee, waar het helaas erg zeldzaam is geworden.
http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/html/biologie/tropen/hoornkoraal.htm
Het besluit van donderdag betekent een totale overwinning voor Japan, China en hun bondgenoten. Die verwierpen alle voorstellen om zeedieren te beschermen. Met name de blauwvintonijn, waarvan Japan 80 procent van de vangst consumeert, stond hoog op de agenda. Ook vijf haaiensoorten, de ijsbeer en de bloedkoraal worden niet beschermd.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1096938/2010/03/25/Geen-nieuwe-beschermde-zeedieren.dhtml, 25 maart 2010
Het WNF was er voor deze conferentie 'erg blij' mee dat voor het eerst zo veel aandacht was voor de natuur onder water. Zo stond ook het bedreigde bloedkoraal op de agenda. "Normaal houden we ons vooral bezig met grote dieren als tijgers, olifanten en neushoorns. Aandacht voor visserij is er amper geweest. Dat werd nogal tegengewerkt door grote bedrijven. Met visserij zijn grote economische belangen gemoeid."
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1091511/2010/03/25/Viswijzer-voor-Japan-en-China.dhtml, 25 maart 2010
Onderwaterfotograaf Michel Scokaert heeft o.a. op Bonaire en de Malediven dieren en planten gefotografeerd. Zijn foto's tonen hoe blauw de zee en hoe rood bloedkoraal eigenlijk zijn. Op zijn site staan ongeveer honderd foto's van haaien, tropische vissen en planten.
http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/08/13/Med/inhoud.html, 13 augustus 1998
Op reis langs de Mediterrane kustgebieden ontdekt de bezoeker de tandbaars en de hoornkoralen, de kolonie zeepaardjes te midden van de posidonia, de murenen, de bloedkoraal en veel andere dieren- en plantensoorten die kenmerkend zijn voor deze zee.
http://www.nausicaa.nl/aquarium-wereldoceaan.html
De bloedkoraalpoliepen hebben tentakels waarmee ze heel kleine diertjes (bijvoorbeeld plankton), of een heel klein stukje van een groter dier kunnen opvangen en soms ook nog kunnen verdoven met een netelcel en via de mond naar hun maag kunnen brengen. Daar wordt het verteerd. De bloedkoralen die op deze manier aan hun voedsel komen leven dus niet samen met algen en zijn dus ook niet rood (de kleur van de algen) maar wit.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedkoraal