iemand die bejaarden verzorgt.
iemand die voor zijn beroep instaat voor de dagelijkse verzorging van bejaarden en hen helpt met huishoudelijk werk of assisteert bij hun activiteiten, vaak in het kader van sociale zorgverlening door thuishulp, of in een rusthuis e.d.; ook: de functie, het beroep van bejaardenhelper.
Voorbeelden:
Een bejaardenhelper/gezinshelper staat in voor de dagelijkse praktische hulpverlening en helpt bij de gewone hygiënische zorgen. Dankzij de deskundigheid van de helper kan de thuissituatie van de hulpaanvrager worden in stand gehouden, verbeterd of zelfs hersteld. Indien nodig kan deze hulp ook ‘s avonds of tijdens het weekend worden aangeboden.
http://www.evergem.be/product/1568/default.aspx?_vs=1_n&id=110
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid noemt [...] een aantal zowel in maatschappelijk als persoonlijk opzicht zinvolle banen waarvoor geen of weinig scholing vereist is. Zoals kondukteurs terug op de trams, klasseassistenten in het onderwijs, mensen in de zorgsektor, bejaardenhelpers en ga zo nog maar even door.
http://www.solidariteit.nl/nummers/77/De_koude-pil_van_dokter_Melkert.html
Eliane, vijfentwintig jaar. Is bejaardenhelper in een verzorgingstehuis en volgt daarnaast een opleiding voor sociaal-pedagogisch werk.
http://www.karthuizer.hva.nl/content/karthuizer/lectoraten/burgerchap-en-culturele-d/publicaties/docs/UBZHrapportjan2006.pdf, 2006
Bejaardenhelper. Doelstelling van de opleiding. Zelfstandig diensten kunnen verlenen aan bejaarden en ze assisteren bij hun dagelijkse activiteiten. Basispakket. 1. Voorbereidende werkzaamheden en nazorg. 2. Werkmethode. 3. Praktische kennis van - veiligheid, gezondheid en EHBO-technieken - hygiëne, kwaliteitszorg en milieuzorg - uitrusting en materialen. 4. Kennis van - organisatie van de gezondheids- en welzijnszorg - omgangskunde en deontologie - gericht observeren en rapporteren - communicatietechnieken. 5. Organisatie en onderhoud van het woon- en leefklimaat - ordelijk maken en houden van de leefruimte - persoonlijke kleding verzorgen - sanitair en rolstoelen - gemeenschappelijke ruimten. 6. Verzorging van de bejaarde: - persoonlijke hygiëne - elementaire verzorging en ADL - preventie en zorg voor decubitus (1e gr) - voeding - tiltechnieken - veiligheid en comfort.
http://www.tisovzw.be/opleidingen/fiches%20deel%201/fiche%20bejaardenhelper.htm
In onze reeks - hulpverleners in de thuiszorg - stellen we u als eerste het beroep van "polyvalent verzorgende" voor. Synoniemen voor dit beroep zijn: gezinshelper, familiale helper, of bejaardenhelper maar die woorden worden nu niet meer gebruikt.
http://www.fsmb.be/pdf/mw/gezinnen/mwg200202.pdf
Bejaardenhelper m/v gezocht: Voor een rusthuis in Brugge zoeken we een verzorgende voor afwisselend dag- en nachtdienst.
www.zoekertjes.net/.../bejaardenhelper-mv-gezocht.html - België
Functie van gezins-of bejaardenhelper [...]. De gezins- of bejaardenhulp maakt deel uit van de sociale dienstverlening. Hij wordt aangeworven door een erkende dienst voor thuishulp en werkt onder de verantwoordelijkheid en de controle ervan.
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/pdf/Mbbs/2009/07/09/113629.pdf, 14 mei 2009
De Raad Secundair Onderwijs stelt voor om met ingang vanaf 1 september 2008 de kwalificaties Bejaardenhelper en Familiale Helper te schrappen in de lijst van de goedgekeurde kwalificatiebenamingen voor het DBSO [...]. Door de schrapping in te laten gaan op 1 september 2008 kunnen jongeren die momenteel één van deze opleidingen volgen, hun opleiding afwerken gedurende het schooljaar 2007-2008. Wel dient in regelgeving opgenomen te worden dat er vanaf 1 september 2007 geen nieuwe jongeren meer kunnen starten met een opleiding die leidt tot de kwalificatie van Bejaardenhelper of Familiale Helper.
http://www.vlor.be/bestanden/documenten/rso-adv011-0607.pdf, 2007