Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

2017-05-30

allesreiniger

betekenis & definitie

chemisch reinigingsmiddel.

schoonmaakmiddel waarmee uiteenlopende zaken gereinigd kunnen worden; vloeibaar chemisch reinigingsmiddel waarmee diverse zaken schoongemaakt kunnen worden.

Voorbeelden:
Bij de allesreiniger is de opkomst van de dennengeur onstuitbaar.
De Standaard, 1996

Veilig veilig veilig het huwelijk is heilig. En het stofzuigen en de liefde in bed als je geen zin hebt en de allesreiniger en de aandacht als hij thuiskomt en de kruimige aardappelen en de opofferingsgezindheid en het ongewenste moederschap. En de kracht. En de heerlijkheid. Amen.
Hannes Meinkema, Het binnenste ei, 1981

East meets West: in het schuurmiddel zit rijstazijn of thee-olie en in de allesreiniger groene thee of lotusbloemen.
De Limburger, 2001

Een vergiftiging is het resultaat van het innemen van een bepaalde hoeveelheid giftige stof. Die giftige stof kan zijn: een vaste stof (geneesmiddelen, drugs, giftige planten, verdelgingsmiddelen...); een vloeistof (bleek- en schoonmaakmiddelen, allesreinigers, ontstoppers...); een gas (uitlaatgassen, rottingsgassen, CO, butaan- of propaangas...).
http://www.jeugdwerknet.be/spelensite/doc/Cursus/c10.htm

Gebruik voor het normale onderhoud van uw laminaat nooit middelen die een laagje op de vloer achterlaten, zoals groene zeep, allesreiniger of andere producten die polymeren, siliconen, olie, vet, zeep en/of was bevatten.
http://www.multivloer.com/

Beoordelingscriteria werden tot dusver vastgesteld voor: wasmachines, vaatwassers, bodemverbeteraars, toiletpapier, keukenrollen, wasmiddelen, lampen, verf en vernis, beddelinnen en t-shirts, kopieerpapier, koelapparaten, tissuepapier, matrassen, textielproducten, schoeisel, P.C.'s, allesreinigers en sanitairreinigers, handafwasmiddelen, machineafwasmiddelen, draagbare computers.
http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

Door het citroensap moest hij aan Fifi denken, die limoenen met een wasmiddel vergeleek: de allesreiniger van je binnenste.
Jan Brokken, Voel maar, 2001