Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

aalbes

betekenis & definitie

inheemse witte of rode bes.

inheemse witte of rode bes met een frisse, zoetzure smaak die in de zomer in trosjes aan een aalbessenstruik groeit; trosbes; ook: inheemse bes die in trosjes groeit, zoals de rode trosbes, de witte trosbes en de zwarte bes.
De herkomst van het linkerlid van de samenstelling is onduidelijk, maar heeft in ieder geval niets met de vis aal te maken.

Voorbeelden:
Die trossige aalbessen zijn er in 3 soorten: rode, zwarte en witte. Kruisbessen variëren van groen via geel tot roodpaars. Maar zoals het goede familieleden betaamt, hebben ze een ding gemeen: een enorme vitamine C-rijkdom en een heerlijke frisse smaak.
http://www.degroentenman.nl/

Ze haalden de aalbessen door een vork om het steeltje te verwijderen, en het maakte tante niets uit dat er eentje over de vloer rolde of dat ze elkaar wat wange- en lipperood met de bessen bezorgden.
Bruno Bartels, De baan van gaan en gissen, 1983

Zelf aalbessenstruiken houden is verbazend gemakkelijk en de opbrengst van een paar bessenstruiken is enorm. Bijna elke grond is wel geschikt of geschikt te maken voor de teelt van aalbessen.
http://www.neerlandstuin.nl/struiken/aalbes.html

De grootste aanvoer van de aalbessen vindt plaats in juli. Een kleinere aanvoer is er reeds eind juni en de aanvoer loopt af in de maand augustus. Let er bij het kopen van de rode, witte en zwarte bessen op dat ze gaaf zijn en er fris glanzend uitzien. Gekneusde bessen schimmelen snel. Bovendien is het prettig, als de trossen en bessen mooi groot zijn. Veel makkelijker te rissen. Bewaar de aalbessen uitgespreid op een koele plaats 1-2 dagen, in de koelkast een dag of vier. Rode, witte en zwarte bessen worden met een vork van de trosjes gerist, nadat de trosjes voorzichtig zijn gewassen.
http://www.degroentenman.nl/

Ik loop tijdens de wandelingen ook voortdurend te eten: vruchten van de krenteboompjes, 'kersen' van de gele kornoeljes, rode 'bessen' van de taxus, bramen, tamme kastanjes, hazelnoten van de gewone en van de boomhazelaar, walnoten, vlierbessen, wilde en sierappeltjes, mispels, rozebottels, aalbessen uit een plantsoentje, en moerbeien.
NRC, 1993

Wat dacht je van macaroni-ijs met limoen en frisse aalbessen.
http://www.parijs.nl/main.php?id=1:420