Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

1 euromaaltijd

betekenis & definitie

maaltijd voor 1 euro.

maaltijd die voor een bedrag van 1 euro aan schoolkinderen tot 12 jaar wordt verstrekt als deel van een programma voor armoedebestrijding.

Voorbeelden:
Minister Homans rolt 1-euromaaltijd uit over Vlaanderen [...]. Concreet biedt Vlaams minister Homans de mogelijkheid aan verenigingen zonder winstoogmerk, lokale besturen van het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel om aan kwetsbare kinderen tot en met 12 jaar een gezonde maaltijd aan te bieden aan het tarief van één euro. Die maaltijd moet minimaal uit soep en een hoofdgerecht bestaan.
http://www.liesbethhomans.be/nieuws/minister-homans-rolt-1-euromaaltijd-uit-over-vlaanderen, 29 juli 2015

Volgens een studie uit 2013 leven er in Antwerpen meer dan twintigduizend kinderen onder de 12 jaar in armoede. Zeventig van hen genieten wekelijks van één 1 euromaaltijd.
http://pvda.be/artikels/1-euromaaltijden-veel-geblaat-weinig-wol, 30 juli 2015

Met onder meer maatregelen voor 1 euromaaltijden kreeg het Vlaams Actieplan van Vlaams minister van Armoedebestrijding Lisbeth Homans (N-VA) heel wat kritiek te verduren [...]. Vandaag legde Homans uit hoe ze vanuit haar bevoegdheid wil bijdragen aan dat plan. Ze zet in op maaltijden aan 1 euro, de verspreiding van overschotten uit de distributiesector en participatieprojecten voor jongeren.
http://www.demorgen.be/binnenland/homans-nooit-gezegd-dat-1-euromaaltijd-alle-armoede-uit-de-wereld-zou-helpen-a2314351/, 8 mei 2015

Diest en Leuven willen vanaf volgend jaar 1 euromaaltijden aanbieden aan kinderen jonger dan 12 jaar. Ze hebben allebei subsidies aangevraagd bij de Vlaanderen na de oproep van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans.
http://www.robtv.be/nieuws/diest-en-leuven-willen-1-euromaaltijd-voor-kinderen, 15 oktober 2015