De uit Frankrijk en Spanje stammende liefhebberij van het snuiven verbreidde zich in Duitsland in bredere kring in het laatste kwart van de 17de eeuw. gelijktijdig met de toenemende invloed die de Franse levensstijl via Versailles in toonaangevende kringen begon te krijgen. De zeer kostbare snuifdoos naar Frans voorbeeld, van goud en email, werd reeds in het begin van de 18de eeuw door Fronten in Berlijn vervaardigd.
De tijd van het verlichte despotisme stimuleerde een voorliefde voor portretten van grote en kleinere potentaten. die door tal van email- en porseleinschilders werden vervaardigd (boite à portrait). Een ander, zeer geliefd genre leverden de klassieke geschiedenis en daarop geïnspireerde bucolische en allegorische verbeeldingen op. Het rococo brengt, afgezien van de bekende ornamentiek. tevens het galante en erotische thema sterker naar de voorgrond, in de trant van Fragonard en Boucher: de meer gewaagde scènes komen voor aan de binnenkant van het deksel, in Dresden legt men tussen 1755 en 1800 een bijzondere vindingrijkheid aan den dag in het vervaardigen van snuifdozen in steenmozaïek, waarbij men de stenen stuk voor stuk vatte tussen gouden stroken (Zellenmosaïk). Varianten op deze wijze van construeren bracht Gottlieb Stiehl met zijn Zellenmosaïkdosen met uit ajour gezette transparante steen en J .C. Neuber met zijn Steinkabinettstabatieren. Beiden waren hofjuwelier te Dresden.
Ook door de porseleinindustrie was de snuifdoos herkend als een uiterst veelbelovend object. Beroemde porseleinschilders als J.G. Heintze en C.F. Herold ontwikkelden op dit terrein hun karakteristieke genres van Watteau-figuren, havengezichten, koopvaarders op zee, chinoiserieën- en bloemrankendecors enz. Bij deze fabricage ging Meissen voorop. Na 1767 worden Berlijn, Ludwigsburg, Nymphenburg en Kelsterbach echter sterke concurrenten. De in 1764 in Brunswijk en in 1773 in Berlijn onder de leiding van de grootindustrieel Stobwasser ontwikkelde papier-maché-industrie leverde een omvangrijke produktie van lakwerk-snuifdozen op, zowel in papier-maché als in hout.