Annelinde Vermeulen

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 28-09-2015

2015-09-28

Elektronisch patiëntendossier

betekenis & definitie

Het patiëntendossier is een dossier waarin alle medische informatie over een patiënt te vinden is die verschillende doktoren verzameld hebben. Het elektronisch patiëntendossier is een elektronische variant van dit dossier, die online verkrijgbaar is voor de dokters waarbij de patiënt in behandeling is.

Al jarenlang hebben patiënten een medisch dossier. In dit dossier zetten verschillende artsen aantekeningen over de patiënt . Het is de bedoeling dat alle medische informatie over een patiënt in het dossier te vinden is. Alle informatie over een patiënt is op deze manier gebundeld. Dokters kunnen al veel informatie in het dossier van een patiënt vinden en hoeven daarom niet allerlei testen te doen en vragen te stellen aan de patiënt voordat zij aan de slag kunnen. Ook kan het dokters helpen, omdat er bepaalde waarschuwingen in een dossier kunnen zijn opgenomen. Het doel van het patiëntendossier is dus de snelheid en veiligheid van het medische proces verbeteren.

In 2008 werd voor het eerst in bepaalde regio’s geëxperimenteerd met het elektronisch patiëntendossier (EPD) . Dit is een elektronische versie van het patiëntendossier, die het makkelijker zou moeten maken voor artsen om bij de medische informatie van een patiënt te komen. Er ontstond veel consternatie: veel mensen vonden dat het elektronisch patiëntendossier de privacy van patiënten niet goed genoeg kon waarborgen en dat het daarom in strijd was met het recht op privacy . Uiteindelijk is het EPD in 2013 ingevoerd .