Annelinde Vermeulen

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 27-12-2015

2015-12-27

Bel-me-nietregister

betekenis & definitie

Het bel-me-nietregister is een systeem dat ervoor zorgt dat mensen niet ongewenst gebeld worden door allerlei bedrijven en instanties . Iedere persoon in Nederland kan zich aanmelden voor het bel-me-nietregister. Mensen die ingeschreven staan in het bel-me-nietregister mogen niet meer gebeld worden door organisaties, tenzij zij klant zijn.

Veel mensen vinden het vervelend om gebeld te worden door organisaties waar zij helemaal geen klant van zijn. Op 1 oktober 2009 werd een oplossing op dit probleem in het leven geroepen; het bel-me-nietregister, dat ongewenste telefoontjes tegenhoudt . Wanneer men zich inschrijft bij het bel-me-nietregister kan men niet meer gebeld worden door organisatie waar men geen klant van is. Wanneer je ingeschreven staat in het register, mag je dus nog wel gebeld worden door organisaties waar je klant van bent, door organisaties waar je in het verleden klant van bent geweest en wanneer je zelf hebt aangegeven dat de organisatie je mag bellen. Mocht je er toch niet van gediend zijn dat je gebeld wordt, dan kun je je altijd beroepen op het “recht van verzet” . Je kunt daarmee aangeven dat je vanaf dat moment niet meer gebeld wenst te worden door de desbetreffende organisatie. Zij mogen je vanaf dat moment ook niet meer bellen.
Het bel-me-nietregister is in Nederland gecreërd door stichting Infofilter . De Rijksoverheid heeft deze stichting opgericht om consumenten en bepaalde organisaties in Nederland, en hun persoonlijke informatie, te beschermen .
Organisaties die door het register beschermd kunnen worden zijn VOF’s, eenmanszaken en maatschappen . De besloten vennootschap en de naamloze vennootschap kunnen zich niet inschrijven bij het bel-me-nietregister