Vetorecht is het recht van een persoon of instantie om unilateraal een beslissing of wet te blokkeren, zelfs als de meerderheid het er mee eens is. Het woord "veto" komt uit het Latijn en betekent "ik verbied". Dit recht wordt vaak gebruikt in politieke contexten.
Enkele belangrijke voorbeelden van het vetorecht zijn:
* Presidentieel vetorecht: In veel democratieën, zoals de Verenigde Staten, heeft de president het recht om wetten die door het parlement zijn aangenomen, te vetoën. Het parlement kan dit veto vaak weer overstemmen met een gekwalificeerde meerderheid, zoals een tweederdemeerderheid.
* VN-Veiligheidsraad: In de Verenigde Naties hebben de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) elk het vetorecht. Dit betekent dat elk van deze landen een beslissing of resolutie kan blokkeren, ongeacht de mening van de andere leden.
* Europees Parlement: Binnen de Europese Unie kunnen bepaalde besluiten alleen genomen worden als er geen enkel lidstaat bezwaar maakt. Dit komt neer op een vorm van vetorecht.
Vetorecht is een krachtig instrument dat bedoeld is om minderheden of individuele leden binnen een beslissingsproces te beschermen tegen besluiten die zij als schadelijk of ongewenst beschouwen. Het kan echter ook leiden tot patstellingen als het te vaak of in te veel situaties wordt gebruikt.