Neoliberalisme is een economische en politieke filosofie die in de tweede helft van de 20e eeuw opkwam en een belangrijke invloed had op het beleid en de economische systemen van veel landen. Het neoliberaal gedachtegoed streeft naar een beperkte rol van de overheid in de economie en benadrukt de waarde van vrije markten en individuele vrijheid.
Hier zijn enkele kernpunten van het neoliberalisme:
* Vrije markten - neoliberalen pleiten voor minimale bemoeienis van de overheid in de markteconomie. Ze geloven dat vrije markten de efficiëntie, concurrentie en innovatie bevorderen.
* Privatisering - neoliberalen moedigen de privatisering van staatsbedrijven en diensten aan.
* Deregulering - neoliberalen pleiten vaak voor het verminderen of elimineren van overheidsvoorschriften en -beperkingen die de bedrijfsactiviteiten kunnen belemmeren.
* Belastingverlaging - neoliberalen bepleiten doorgaans lagere belastingen, vooral voor bedrijven en welgestelden, als manier om de economische groei te bevorderen.
* Afnemende sociale voorzieningen - het neoliberalisme gaat vaak gepaard met bezuinigingen op sociale programma's en een welzijnsstaat, met als doel de overheidsuitgaven te verminderen.
Het neoliberalisme heeft in de loop der jaren kritiek gekregen vanwege zorgen over ongelijkheid, uitbuiting van werknemers, milieuproblemen en financiële instabiliteit.