Decubitus, - ook wel bekend als doorligwonden of drukplekken - is een aandoening die optreedt wanneer er langdurige druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van de huid. Het ontstaat meestal als gevolg van het langdurig zitten of liggen in één positie, waarbij het gewicht van het lichaam druk uitoefent op bepaalde delen van het lichaam, zoals de hielen, heupen, het stuitje, de schouders en het achterhoofd.
De druk belemmert de bloedtoevoer naar het getroffen gebied, wat kan leiden tot een beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Decubitus komt vaak voor bij mensen die bedlegerig zijn, een verminderde mobiliteit hebben of langdurig zitten, zoals ouderen, of mensen met medische aandoeningen die hen inactief maken.
De ernst van decubitus kan variëren van milde roodheid van de huid tot open wonden die kunnen doordringen tot diep in de spieren en botten. Het is een pijnlijke en potentieel ernstige aandoening die gepaard kan gaan met infectie en complicaties.
Preventie en behandeling van decubitus omvat het regelmatig veranderen van de lichaamshouding, het gebruik van speciale kussens en matrassen om de drukverdeling te bevorderen, een goede huidverzorging, het vermijden van vochtigheid, wondverzorging en het verminderen van druk op de getroffen gebieden. Het is belangrijk om decubitus vroeg te behandelen om verdere schade en complicaties te voorkomen.