Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Wringdoek

betekenis & definitie

is een sterke doek van linnen of hennep, in gebruik bij de bereiding van Leidse boerenkaas. Nadat het grootste gedeelte van de wei is afgeschept wordt de wrongel overgebracht in een platte houten tobbe, waarover de grof geweven doek ligt uitgespreid.

De doek wordt aan de slippen opgetild en samengewrongen om zoveel mogelijk wei uit de wrongel te wringen. Vervolgens drukt men op de massa in de doek (vandaar ook wel de naam douwdoek) en legt men de wrongel in de doek onder een pers. Daarna maakt men de wrongel met de handen fijn en herhaalt de bovenbedoelde bewerking tot de wrongel naar het oordeel van de kaasmaker droog genoeg is. Dan gaat men ze malen. Rij de bereiding van Friese nagelkaas op de boerderij werkte men op overeenkomstige wijze; hier noemde men de doek brouwdoek.

< >