Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Stofafscheiding

betekenis & definitie

is in de gehele landbouwnijverheid van groot belang, daar stof onaangenaam en gevaarlijk kan zijn, maar soms ook waardevol, terwijl in andere gevallen de stofverzameling een belangrijk onderdeel van een proces is (b.v. bij pneumatisch transport, het reinigen van granen en zaden en het verstuivingsdrogen). Men spreekt van stof, wanneer de deeltjesgrootte meer dan ca 1 p bedraagt; meestal liggen de afmetingen van de deeltjes tussen 10 en 50 p.

De s. kan geschieden door sedimentatie, door botsing, door filtratie, langs electrische weg en nog op verschillende andere manieren.

Sedimentatie vindt plaats in eenvoudige stofkamers, waarin deeltjes van 40 à 50p goed kunnen worden gevangen door zo te laten bezinken.

Deze kamers kunnen nog worden verbeterd door er horizontale schotten in aan te brengen.

Heel vaak maakt men gebruik van cyclonen. In een cycloon ontstaat een draaiende luchtbeweging; ten gevolge van de traagheid van de stofdeeltjes bewegen deze zich naar de wand. Cyclonen zijn bruikbaar voor deeltjes groter dan 5p ; een cycloon met een kleinere diameter geeft bij dezelfde weerstand een hoger rendement. Daarom gebruikt men tegenwoordig veel z.g. multicyclonen, bestaande uit een aantal parallel geschakelde kleine cyclonen. Daar stofdeeltjes in een luchtstroom een zekere traagheid hebben, kan men ze afscheiden door ze te laten botsen tegen obstakels in die stroom. Op dit principe berusten verschillende apparaten welke geschikt zijn voor afscheiding van deeltjes van 10 à 20 p groot, doch het nadeel hebben van een vrij grote weerstand en moeilijk schoonmaken.

Ook uit doek vervaardigde filters worden vaak toegepast. Deze z.g. zakfilters bestaan uiL een kamer, waarin een groot aantal buizen van doek is opgehangen. Deze buizen zijn aan één eind gesloten; de stoffige lucht treedt aan het open eind binnen, stroomt door het doek en verlaat de kamer in gezuiverde toestand. 7.c zijn in staat zeer kleine deeltjes tegen te houden. De weerstand is echter aanzienlijk en men heeft een groot filteroppervlak nodig.

Er bestaan voorts vele apparaten, waarin lucht ontdaan wordt van stof door wassen met water.

Ten slotte wordt de electrische stofafscheiding toegepast, waarbij men tussen 2 electroden, de ene bestaande uit een draad en de andere uit een plaat, een groot potentiaalverschil aanbrengt. Het gas in de omgeving van de draad wordt geïoniseerd; de ionen hechten zich aan de stofdeeltjes, welke daardoor geladen worden en zich op de plaatvormige electrode afzetten.

< >