Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Terugverdientijd

betekenis & definitie

De terugverdientijd, ook wel pay-back methode genoemd, is een methode die wordt gebruikt als hulpmiddel bij een investeringsanalyse

De terugverdientijd is de tijd tussen het tijdstip waarop de investeringsuitgaven worden gedaan, en de tijd waarop deze uitgaven terug ontvangen worden door middel van de netto inkomende geldstromen. Deze netto inkomende geldstromen worden ook wel netto cashflow genoemd (winst na belastingen + afschrijvingen).

De terugverdientijd methode is een eenvoudig te berekenen getal maar geldt als niet meer dan een ruwe maatstaf. De terugverdientijdsmethode kent namelijk een aantal tekortkomingen. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de tijdswaarde van geld. Kasstromen die na terugverdienperiode vallen worden niet meegerekend in de analyse.

Hoe langer de terugverdientijd is, hoe minder interessant het wordt om te investeren. Dit komt onder andere doordat de risico’s vaak groter worden naarmate het project vordert. Een eventuele investering is het meest aantrekkelijk bij een zo kort mogelijk terugverdientijd.