Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Financiële hefboomwerking

betekenis & definitie

Er is sprake van een financiële hefboomwerking wanneer de rentabiliteit van een bedrijf hoger ligt dan de prijs voor de financiering van het geleende kapitaal. Een bedrijf kan op deze manier, door het lenen van geld, meer investeren en de winsten vergroten.

Wanneer een bedrijf een solide businessplan heeft kan er vreemd vermogen aangetrokken worden. Dit vreemd vermogen kan dan weer in het bedrijf geïnvesteerd worden. Er is sprake van een financiële hefboomwerking wanneer de inkomsten van het bedrijf hoger liggen dan de kosten van de rente die over vreemd vermogen betaald moet worden.

Multinationals bestaan vaak voor wel 80% uit vreemd vermogen. Dat wil zeggen dat 80% van het geld dat het bedrijf geïnvesteerd heeft afkomstig is uit vreemd vermogen, en slechts 20% eigen geld is. Een bedrijf kan op deze manier meer investeren in bijvoorbeeld marketing of productontwikkelingen. Het bedrijf groeit zo dus veel sneller dan weer alles met eigen vermogen gefinancierd zou worden.

Wanneer een bedrijf veel vreemd vermogen aantrekt ontstaan er ook veel vast kosten. Er moet immers rente over het geleende geld betaald worden. Wanneer het minder goed gaat met het bedrijf, is de kans dat het bedrijf failliet gaat dus een stuk groter. Op het moment dat de rentabiliteit lager ligt dan de prijs voor de financiering van het geleende kapitaal, wordt dit ook wel een een negatieve financiële hefboomwerking genoemd.