Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Financial leverage

betekenis & definitie

Wanneer de rentabiliteit van een bedrijf hoger ligt dan de prijs voor de financiering van het geleende kapitaal, is er sprake van financial leverage. Op deze manier kan een bedrijf, door het lenen van geld, meer investeren en de winsten vergroten. In Nederland wordt financial leverage vaak het hefboomeffect genoemd.

Wanneer een bedrijf een solide businessplan heeft kan er geld geld bij de bank geleend worden. Dit vreemd vermogen kan dan weer in het bedrijf geïnvesteerd worden. Er is sprake van financial leverage wanneer de inkomsten van het bedrijf hoger liggen dan de kosten van de rente die over het vreemd vermogen betaald moet worden.

Multinationals bestaan vaak voor wel 80% uit geleend geld. Dat wil zeggen dat 80% van het geld dat het bedrijf geïnvesteerd heeft afkomstig is uit vreemd vermogen, en slechts 20% eigen geld is. Op deze manier heeft een bedrijf de mogelijkheid om meer te investeren in bijvoorbeeld marketing of productontwikkelingen. Het bedrijf groeit zo dus veel sneller dan wanneer alles met eigen vermogen gefinancierd zou worden.

Omdat het bedrijf veel geld leent ontstaan er veel vaste kosten. Er moet immers rente over het vreemd vermogen betaald worden. Als het minder goed gaat met het bedrijf, is het risico dat het bedrijf failliet gaat dus een stuk groter. Wanneer de rentabiliteit lager ligt dan de prijs voor de financiering van het geleende kapitaal, wordt dit ook wel negative financial leverage genoemd.