Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Westelijke sahara

betekenis & definitie

officiële naam al-Djumhuriyya al-'Arabiyya al-Sahrawiyya al-Dimukratiyya

oppervlakte 266 000 km2

inwoners 135 000

hoofdstad El Aaiún

staatsvorm republiek

staatshoofd Mohammad Abdul Aziz

reg. leider Mahfound Eliyi Deiba

officiële taal Arabisch

religies moslems

munteenheid -

BNP/hoofd US$ ...

lid van OAU

Landschap en klimaat

Westelijke Sahara ligt in het noordwesten van Afrika. Het grenst aan Marokko, Algerije, Mauritanië en de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van het land behoort tot de Sahara en bestaat uit zand en steen. Hoogste punt ligt ten noorden van Guelta Zemmur.

Sociale gegevens

In 1974 werd door de Spanjaarden een volkstelling gehouden: ca. 74.000 (hierbij werden alleen de gezinshoofden geteld). Volgens de bevrijdingsbeweging Polisa-

rio waren er in 1981 minstens 750.000 Saharawi. Marokko wil bij een eventuele volksstemming over onafhankelijkheid alleen de 74.000 geregistreerde Saharawi laten stemmen. De bevolking bestaat uit Arabieren en Berbers.

Economische gegevens

Het land beschikt over zeer grote hoeveelheden fosfaat, die in 1957 bij Bu-Craa ontdekt werden. Deze kunnen in dagbouw ontgonnen worden. Met deze fosfaatvoorraden wilde Marokko na de bezetting van het land de wereldmarkt beheersen. Daarnaast beschikt het land over behoorlijke ijzervoorraden en waarschijnlijk over olie. De kustwateren zijn rijk aan vis.

Geschiedenis

Dit gebied werd al in de prehistorie bewoond. Vanaf het eind van de 7e eeuw werd de bevolking overheerst door Arabisch sprekende bedoeïenen, die het gebied geleidelijk arabiseerden en islamiseerden. De Portugezen deden de kust aan in 1436, maar pas in 1884 werd de kuststreek door de Spanjaarden gekoloniseerd. Ais Sáhara Español werd dit gebied in 1958 een Spaanse provincie. Marokko en Mauritanië maakten aanspraak op dit gebied en toen Spanje zich in 1976 terugtrok, bezetten beide landen de Westelijke Sahara. In dat jaar riep de in 1973 opgerichte bevrijdingsbeweging Polisario de Democratische Arabische Republiek Sahara (DARS) uit. Mauritanië was in 1979 gedwongen vrede te sluiten met Polisario, dat in 1982 door de OAU erkend werd als lid.