Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Vaticaanstad

betekenis & definitie

officiële naam Stato della Cittè del Vaticano

oppervlakte 0,44 km2

inwoners 1 000

hoofdstad Vaticaanstad

staatsvorm onafhankelijke staat

staatshoofd Johannes Paulus II

reg. leider idem

officiële taal Italiaans; Latijn

religies rooms-katholieken

munteenheid Italiaanse lire

BNP/hoofd US $ ….

lid van UNCTAD, IMF

Landschap en klimaat

Vaticaanstad is een onafhankelijke staat binnen de grenzen van Rome, bestuurd door de paus, die zowel wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht heeft. Diplomatieke betrekkingen met ca. 75 landen worden onderhouden door de nuntii. Zetel van de Heilige Stoel, het hoogste bestuur van de r.-k. kerk. Een der belangrijkste religieuze centra ter wereld, met o.a. de meer dan 1 miljoen banden tellende Biblioteca Vaticana. Belangrijkste gebouwen binnen de muren van Vaticaanstad zijn Sint Pieter (1506-1614)

met Sint Pietersplein, het Vaticaan (pauselijk paleis met o.a. Sixtijnse kapel met schilderingen van Botticelli en Michelangelo; bibliotheek en musea); prachtige 16e eeuwse tuinen.

Sociale gegevens

De inwoners van Vaticaanstad behouden hun eigen nationaliteit. De meeste inwoners zijn Italianen. Er zijn 15 universiteiten en wetenschappelijke instituten.

Economische gegevens

De inkomsten van Vaticaanstad vloeien voort uit de uitgifte van postzegels, entreegelden van de musea, slaan van munten en verkoop van o..a tabak. De uitgaven bestaan vnl. uit salarissen van de werknemers, onderhoud van gebouwen, aankoop van levensmiddelen en uitgaven t.b.v. de radio en de musea.

De inkomsten van de Heilige Stoel bestaan o.a. uit de Pieterspenning; belangrijkste uitgaven zijn die voor de Missieweek.

Geschiedenis

Gebied waarover de paus, als bisschop van Rome, wereldlijk gezag uitoefende; omvatte gebieden in Italië en Frankrijk. Basis vormde de door Pepijn de Korte bekrachtigde donatio Pippini (756).

Het Italiaanse eenheidsstreven leidde tot de inneming van Rome (1870) en de aansluiting bij Italië. Deze 'Romeinse kwestie' werd opgelost door het Lateraanse Verdrag (1929) tussen Pius XI en Mussolini: de paus werd hoofd van de soevereine staat Vaticaanstad.