Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Uruguay

betekenis & definitie

Officiële naam Uruguay

Oppervlakte 176 215 km2

Inwoners 2 899 000

Hoofdstad Montevideo

Staatsvorm republiek

Staatshoofd Gregorio Alvarez

reg. leider idem

officiële taal Spaans

religies rooms-katholieken, onkerkelijken

munteenheid Uruguayaanse peso

BNP/hoofd US$ 2 820

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECLA, OAS, GATT,

IMF, Wereldbank, ALADI

Landschap en klimaat

Uruguay ligt in het zuidoosten van Zuid-Amerika en grenst van het noorden uit resp. aan Brazilië, de Atlantische Oceaan, Argentinië. Het land is vrij vlak met slechts lage heuvelruggen in het noordwesten (Cuchilla de Haedo) en naar het oosten (Cuchilla Grande); hoogste punt is de Cerro de las Animas 501 m. Centraal In het land ligt het uitgestrekte Embalse (= stuwmeer) del Rfo Negro. Uruguay bevindt zich tussen de gematigde en subtropische zone; het gematigde klimaat heeft temperaturen van 7 tot 28°C en een gelijkmatig over het jaar verspreide neerslag.

Sociale gegevens

De meerderheid van de bevolking bestaat uit nakomelingen van Europese kolonisten. 83% woont in steden. Vanaf 1877 kent Uruguay reeds leerplicht en gratis basisonderwijs. Het onderwijs staat op hoog niveau; er is één universiteit in Montevideo. Op medisch en sociaal terrein slaat het land geen slecht figuur.

Economische gegevens

De economische structuur is eenzijdig en vnl. gebaseerd op veeteelt. Bodemschatten ontbreken, slechts natuursteen wordt uitgevoerd. De visserij is van geringe betekenis. Het wegennet is 45.000 km, het spoorwegnet 3000 km lang.

Geschiedenis

Tot de komst van de Europeanen werd het gebied oostelijk van de rivier de Uruguay bewoond door Indianenstammen als de Charrúa, Yaros en Chanés. Begin 17e eeuw arriveerden de Spanjaarden, waarna het land in de 18e eeuw deel uitmaakte van het Spaanse Vice-koninkrijk Rio de la Plata. In 1810 begon de onafhankelijkheidsstrijd, die leidde tot het uitroepen van de onafhankelijke republiek op 25-08-1825. Er ontstonden twee partijen: Blanco en Colorado, die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen. Vijandelijkheden tussen beide groepen leidden tot een burgeroorlog en onrust, waarna in 1870 het leger de rust herstelde. Begin 20e eeuw brak een periode van sociale hervormingen aan, waardoor Uruguay een der meest vooruitstrevende landen van Zuid-Amerika werd. Onvrede over het weinig democratische tweepartijenstelsel en het terugdraaien van sociale verworvenheden wegens de economische achteruitgang waren aanleiding tot buitenparlementaire acties, waarvan die der stadsguerrilleros Tupamaro de bekendste waren. In 1973 werd het parlement vervangen dooreen (militaire) staatsraad.

Het huidige regime is fel anti-marxistisch: linkse politieke bewegingen zijn verboden, Tupamaro is zo goed als uitgeroeid, er is censuur; martelingen en arrestaties behoren tot de normale praktijk (volgens Amnesty International waren er eind jaren 70 meer dan 6000 politieke gevangenen, het hoogste percentage van de bevolking ter wereld).