Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Taiwan

betekenis & definitie

officiële naam Ta Chung-Hua Minkuo

oppervlakte 35 981 km2

inwoners 17 878 000

hoofdstad Taipei

staatsvorm republiek

staatshoofd Chang Ching-kuo

reg. leider Sun Yun-suan

officiële taal Chinees

religies Chinese volksgodsdiensten, boeddhisten

munteenheid nieuwe Taiwan dollar

BNP/hoofd US$ ...

lid van -

Landschap en klimaat

Taiwan is het grootste eiland van de Republiek China, waartoe verder nog behoren de Pescadores Eilanden; het geheel ligt 150 km ten zuiden van de Volksrepubliek China. Ruim 70% van Taiwan wordt ingenomen door de Tsjoengjang Sjan-mo, de beboste centrale bergketen, waardoor het eiland wordt gescheiden in een brede westelijke en smalle oostelijke kustvlakte. Hoogste punt: Hsinkao Shan 3997 m. Er heerst een vochtig, subtropisch klimaat met een rijke flora en fauna. Langste rivier is de Tsjo-sjoei (186 km), enig bevaarbare is de Tan-sjoei, die doorT'aipei stroomt.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit ca. 14 miljoen uit Taiwan zelf afkomstige Chinezen. Meer dan 65% woont in steden. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan 82% lezen en schrijven; er geldt een 9-jarige leerplicht. Onder de talrijke instituten voor hoger onderwijs zijn 11 universiteiten. Naar Aziatische begrippen zijn de sociale voorzieningen redelijk, hoewel er grote inkomensverschillen zijn. Dankzij verbeterde medische voorzieningen zijn diverse epidemische ziekten verdwenen.

Economische gegevens

Taiwan heeft zich na WO II van een agrarisch land ontwikkeld tot een moderne industriestaat. Vooral dank zij aanzienlijke Amerikaanse financiële hulp werden landhervormingen doorgevoerd, de landbouw gemechaniseerd, vissersvloot gemoderniseerd, werven gebouwd enz. Sinds 1967 heeft de industrie de landbouw in belang voorbijgestreefd; ondanks de algemene wereldrecessie van de tweede helft van de jaren 70 nam Taiwans export behoorlijk toe. Het wegennet heeft een lengte van 17.500 km, het spoorwegnet van ruim 3000 km.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners waren van Indonesisch-Maleise origine, maar toen de Portugezen het eiland Formosa ontdekten (1590), leefden in het zuiden reeds Chinese vluchtelingen. De Hollanders stichtten in 1624 de handelspost Fort Zeelandia, maar werden in 1662 verdreven, waarna het eiland onder controle van het vasteland kwam. Na de Chinees-Japanse Oorlog (1894-1895) kwam het onder Japans bestuur, maar in 1945 werd het weer Chinees. De anti-communistische Kwoh-min-tang, o.l.v.Tsjang Kai-sjek, werd in 1949 na de burgeroorlog teruggedreven op Taiwan. Onder bescherming van de VS werd Taiwan erkend als vertegenwoordigervan heel China, dat op zijn beurt van internationale organisaties werd uitgesloten. In 1971 leidde de toenadering tussen de Volksrepubliek China en de VS tot diplomatieke erkenning van China en uitstoting van Taiwan uit alle internationale organisaties.

Begin jaren 80 leverden de Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan spanningen op tussen de VS en de Volksrepubliek China. Ook de verhouding tussen Nederland en China verslechterde toen Nederland bekendmaakte duikboten te willen leveren aan Taiwan.