Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Sudan

betekenis & definitie

officiële naam Djumhuriyyat

oppervlakte al-Sudan al-Dimukratiyya

2 505 813 km2

inwoners 18 691 000

hoofdstad Al-Khartum

staatsvorm Democrati-

staatshoofd sche republiek

Dja'far

reg. leider Muhammad al-Numayri

idem

officiële taal Arabisch

religies Moslems,

munteenheid Etnische godsdiensten

Sudanees

BNP/hoofd pond

US$ 470

lid van VN, UNESCO,

UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, Arabische Liga, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Sudan ligt in Noordoost-Afrika en grenst van het noorden uit resp. aan Egypte, de Rode Zee, Etiopië, Kenya, Uganda, Zaïre, Centrafrika, Tsjaad en Libië. Het reliëf van het land wordt beheerst door de Nijlvallei, die aan drie zijden door plateaus en berggebieden wordt omsloten. Hoogste punt is de Kinyeti, 3187 m.

Door de uitgestrektheid komen diverse klimaatzones voor: vanuit het zuiden naar het noorden wordt per breedtegraad de neerslag 100 mm/jaar minder en zijn de droogteperioden langer. Het zuiden heeft tropische regenwouden, ten noorden hiervan liggen savannen en steppen (de vruchtbaarste van Afrika), Midden-Sudan behoort tot de Sahelzone (200 mm neerslag/jaar), het noorden is woestijnachtig.

Sociale gegevens

In het noorden wonen Arabische volken die zich vermengd hebben met negervolken. In het drogere noorden woont de bevolking in het dal van de Nijl; de grootste bevolkingsconcentratie bevindt zich binnen de driehoek Umdurman, Noord-Khartum en Khartum en het gebied ten zuiden ervan. Slechts ca. 15% woont in steden. Door gebrek aan scholen en leerkrachten is 80% analfabeet; er zijn 5 universiteiten.

Economische gegevens

Sudan is een overwegend agrarisch land, maar kan nog niet geheel in de eigen voedselproduktie voorzien. Belangrijke exportprodukten zijn kwalitatief hoogstaande langvezelige katoen, Arabische gom, aardnoten, sesamzaad. Door middel van meerjarenplannen moet Sudan de graanschuur worden voorde Arabische landen. Hoewel er delfstoffen zijn als goud, koper, chroom, asbest, draagt de winning ervan niet erg bij tot de verbetering van de financiën van het land.

Het wegennet is 50.000 km, het spoorwegnet 5500 km.

Geschiedenis

Reeds ca. 3000 jaar v.C. trokken Egyptenaren het gebied binnen, een situatie die met kleine onderbrekingen duurde tot halverwege de 19e eeuw. Onderdruk van Engeland werden in 1877 de Egyptische gouverneurs vervangen door Europeanen. Pogingen om de slavenhandel te verbieden leidden tot een opstand o.l.v. de religieuze Mahdi. Nadat deze in 1898 was verslagen, werd het Engels-Egyptisch bestuur hersteld, maartalrijke opstanden duidden op het ontwakend Sudanees nationalisme. Na de staatsgreep van 1952 onder Nasser verklaarde het nieuwe bewind zich voor zelfbeschikking van Sudan, welke status 1-1-1956 werd bereikt. De tegenstelling tussen het noorden en zuiden, die beide vreesden door de ander te worden overheerst, leidde in 1955 tot een burgeroorlog die pas in 1972 werd beëindigd. Eind jaren 70 wist Numayri het grootste deel va n de islamitische oppositiepartijen in het kader van de nationale verzoening bij het bestuur van het land te betrekken. In 1982 besloot men tot nauwere samenwerking met Egypte.