Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Somalia

betekenis & definitie

officiële naam Jamhur-riyadda Dimoqradiga Soomaliya

oppervlakte 637 657 km2

inwoners 3 645 000

hoofdstad Honiara

staatsvorm democratische republiek

staatshoofd Mohamed Siad Barre

reg. leider idem

officiële taal Somalisch; (Arabisch)

religies moslems

munteenheid Somali shilling

BNP/hoofd US$ ...

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU,

Arabische Liga, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Somalia ligt in Noordoost-Afrika (in de 'Hoorn van Afrika') en grenst van het noorden uit aan de Golf van Aden, Indische Oceaan, Kenya, Etiopië en Djibouti. Het noorden gaat na de kustvlakte over in uitlopers van het Etiopisch hoogland (hoogste punt Surud Ad, 2408 m), met naar het zuiden iets lagere plateaus, die zich over de rest van het land uitstrekken. Ondanks de ligging aan de evenaar en de Indische Oceaan heerst in het grootste deel van Somalia een droog steppeklimaat (gemiddeld 250300 mm neerslag per jaar) met temperaturen van 25 tot 40°C. In het zuiden zijn slechts de rivieren Webbe Sjebili en de Juba van belang; in het noorden beschikt men over water dank zij dammen in de Wadi Nogal.

Sociale gegevens

De bevolking is homogeen; 95% bestaat uit Somaliërs, de rest zijn Bantoes en Arabieren. Vanwege de nomadische leefwijze van het grootste deel van de inwoners zijn er weinig grote steden en wordt het onderwijs erg bemoeilijkt. Het ontbreken van leerplicht en het pas in 1972 definitief ingevoerde (Latijnse) schrift zijn er medeoorzaak van dat ca. 40% van de bevolking analfabeet is. Er is 1 universiteit. De sociale voorzieningen zijn voor grote verbetering vatbaar, hetgeen ook geldt voor de gezondheidszorg.

Economische gegevens

Somalia behoort tot de minst ontwikkelde landen van Afrika; meer dan 80% van de bevolking werkt in de landbouw, maar het land kan niet in de eigen voedselbehoefte voorzien. De veestapel is omvangrijk, maar van geringe kwaliteit. De industrie is van bescheiden omvang en vnl. gebaseerd op verwerking van agrarische produkten en huiden. De mijnbouw levert o.a. tin, ijzer, bauxiet, titaan, maar verkeert nog in een ontwikkelingsstadium. Het wegennet is ca. 20.000 km lang. Somalia heeft geen spoorwegen.

Geschiedenis

Begin 7e eeuw werd de islam er verspreid, waarna er zich in de 10e eeuw de eerste Somalisjeiks vestigden. Hoewel de Portugezen in de 15e eeuw de kusten aandeden, kwam het gebied pas sinds 1839 in Westeuropese belangstelling. Verdeeld tussen Grootbrittannië (Brits Somaliland) en Italië (Italiaans Somaliland) kreeg het land 1-7-1960 zelfstandigheid. De betrekkingen met Cuba en de SU werden in 1977 abrupt verbroken, toen deze landen Etiopië steunden in de strijd om de Ogaden. Sindsdien oriënteert het land zich op het Westen. Staatshoofd en regeringsleider, generaal Mohamed Siad Barre, is tevens secretaris-generaal van de enige partij: de Somalische Revolutionaire Socialistische Partij.

De twee Somalische verzetsbewegingen worden o.a. gesteund door het buurland Etiopië. In zijn strijd hiertegen ontvangt Somalia o.a. militaire steun van de Verenigde Staten en Italië.