Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Singapore

betekenis & definitie

Officiële naam Republic of Singapore

Oppervlakte 581 km2

Inwoners 2 391 000

Hoofdstad Singapore

Staatsvorm republiek

Staatshoofd Devan Nair

reg. Leider Lee Kuan Yew

officiële taal Maleis; Chinees; Tamil; Engels

religies Chinese volksgodsdiensten, moslems, boeddhisten, hindoes

munteenheid Singaporaanse dollar

BNP/hoofd US$ 4 480

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, ILO, ESCAP, Brits

Gemenebest, ASEAN, GATT, IMF, Wereldbank, Colombo Plan

Landschap en klimaat

Singapore ligt in Zuidoost-Azië op een eiland ten zuiden van Maleisië, waarmee het door een weg, een spoorweg en een waterleiding over een 1200 m lange dam verbonden is. Tot het land behoren verder zo'n 40 eilandjes. Op Singapore liggen enkele centraal gelegen, door erosie aangetaste heuvels (hoogste top is de 166 m hoge Bukit Tima), maar de rest bestaat uit grotendeels onvruchtbaar laagland, ontwaterd door talloze stroompjes. Het klimaat is heet en kent vrijwel geen seizoenverschillen; de neerslag is over het hele jaar verspreid, met als pieken de maanden december en januari.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit ca. 30 etnische groepen, van wie de Chinezen in de meerderheid zijn, gevolgd door Maleiers en Indiërs. Op ca. 1 % na woont de totale bevolking in steden. Mede door de beperkte omvang van de staat voert de overheid een strikte bevolkingspolitiek: gratis voorbehoedmiddelen, goedkope abortus, afschaffing kinderbijslag enz. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan 75% lezen en schrijven. Opvallend in het onderwijs is de sterke nadruk op technische opleidingen; er is 1 universiteit. De overheid is zeer actief op het gebied van de volkswoningbouw (de helft van de bevolking woont in hoogbouw). De sociale voorzieningen zijn aan de magere kant, maar de overheid speelt in op de verzorging door de familie.

Economische gegevens

Singapore behoort tot de welvarendste landen van Azië: het is een belangrijk handels- en financieel centrum met een sterk groeiende industrie. De haven behoort tot de grootste ter wereld. Singapore is het grootste olieraffinagecentrum van Zuidoost-Azië, derde in grootte ter wereld, en het regionale hoofdkwartier voor tal van oliemaatschappijen.

Buitenlands kapitaal wordt aangetrokken door de financiële faciliteiten, de politiek redelijk stabiele situatie en de belastingvoordelen, waardoor Singapore wel het 'Zwitserland van Azië’ genoemd wordt.

De agrarische sector levert een geringe bijdrage aan het bruto nationaal produkt (ca. 3%) en is gericht op het winnen van rubber, de verbouw van groenten en fruit, het kweken van o.a. orchideeën en de varkens- en pluimveeteelt.

Wegennet is 2300 km, spoorwegnet 48 km lang.

Geschiedenis

De naam Singapore is afgeleid van een benaming uit de 11e eeuw: Singa-pura (Stad van de Leeuw). In de 13e en 14e eeuw was er een welvarende handelspost, Tumasik geheten. In 1811 werd het eiland door de Britten gekocht, waarna de Hollanders in 1824 officieel afstand ervan deden. Als kroonkolonie (sinds 1867) won het sterk aan belang als aanleghaven en marinebasis. Na bezetting tijdens WO II door de Japanners kwam het weer onder Brits bestuur, maar gescheiden van Maleisië. In 1959 binnenlands zelfbestuur en van 1963 tot 1965 deel van de Maleisische Federatie. Geheel zelfstandig werd het 9-8-1965. Officieel is de Republiek Singapore een parlementaire democratie naar Engels model met een president, die geen politieke macht uitoefent, en één Kamer met 67 leden.