Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Niger

betekenis & definitie

officiële naam République du Niger

oppervlakte 1 267 000 km2

inwoners 5 305 000

hoofdstad Niamey

staatsvorm republiek

staatshoofd Seyni Kountché

reg. leider idem

officiële taal Frans

religies moslems, etnische godsdiensten

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 330

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, GATT,

IMF, Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

Niger ligt in West-Afrika en grenst van het noorden uit resp. aan Libië, Tsjaad, Nigeria, Benin, Bovenvolta en Mali. Globaal kunnen drie landschappen worden onderscheiden: een woestijnzone (Sahara) ten noorden van 16° NB, een gematigde zone (waar landbouw mogelijk is) ten zuiden van 14° NB en tussen beide in een gebied waar net genoeg regen valt voor het houden van vee.

Het land ligt op een gemiddelde hoogte van 300 m, slechts onderbroken door een aantal massieven en plateaus, met als hoogste punt de 1944 m hoge Mont Gréboun.

Het klimaat is heet en droog, alleen in het zuiden dringen tussen mei en oktober equatoriale stijgingsregens (700 mm) door. Van oktober tot mei waait in het hele land de harmattan, een hete, droge woestijnwind. De neerslag is wisselvallig: er zijn zelfs gebieden waar in geen jaren regen valt.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit Hausa (54%), Dyerma-Songhai (24%), Foelbe (11%), Manga (9%),Toeareg (2%) en is voor het grootste deel woonachtig in het zuiden van het land. Daar liggen ook de enkele grote steden die het land telt, en die ca. 10% van de totale bevolking herbergen.

Niger kent enige sociale voorzieningen, die echter alleen op de loonsector betrekking hebben en daardoor voor slechts weinigen van belang zijn. De gezondheidstoestand laat veel te wensen over: naast infectieziekten speelt de ondervoeding een grote rol. Bovendien is er een chronisch tekort aan artsen en medische voorzieningen. De onderwijsvoorzieningen zijn slecht: zo kan slechts 8% lezen en schrijven.

Economische gegevens

Niger behoort tot de armste landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking is werkzaam in de landbouw, die echter uiterst kwetsbaar is door de regelmatig optredende langdurige perioden van droogte. De economie steunt vooral op de winning en uitvoer van uraan; verder streeft men naar uitbreiding van de mijnbouwsector door de winning van fosfaat, steenkool en wellicht aardolie ter hand te nemen. De visserij in de Niger en het Tsjaad Meer levert een bijdrage aan zowel de voedselsituatie als de economie. Het wegennet is 8200 km lang, spoorwegen ontbreken.

Geschiedenis

Niger heeft lange tijd bestaan uit grotere en kleinere inheemse rijken; enkele steden hebben een rijke historie als karavaancentrum. In 1890 werd de grens met Nigeria vastgelegd in een verdrag tussen Engeland en Frankrijk, maar pas in 1911 werd het laatste verzet tegen de Fransen gebroken. In 1958 werd het een autonome republiek, in 1960 onafhankelijk. In 1974 vond een staatsgreep plaats, waarbij de Grondwet van 1960 buiten werking werd gesteld, het parlement ontbonden en de Parti Progressiste Nigérien verboden. In 1982 werden enkele voorzichtige stappen op de weg naar een burgerbewind gezet. De Opperste Militaire Raad kondigde aan dat er een Nationale Ontwikkelingsraad zal komen, die als grondwetgevende vergadering op zal treden. De Nationale Ontwikkelingsraad zal via getrapte verkiezingen tot stand komen.