Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Mauritanië

betekenis & definitie

officiële naam Al-Djumhuriyya al-lslamiyya al-Muritaniyya

oppervlakte 1 030 700 km2

inwoners 1 634 000

hoofdstad Nouakchott

staatsvorm islamitische

republiek

staatshoofd Mohamed Khouna ould Haidalla

reg. leider Moaouia ould Sidi Mohamed Taya

officiële taal Frans; Arabisch

religies moslems

munteenheid ouguiya

BNP/hoofd US$ 320

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, Arabische Liga, GATT, IMF, Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

Mauritanië ligt in Noordwest-Afrika en grenst van het noorden uit resp. aan Algerije, Mali, Senegal, de Atlantische Oceaan en West-Sahara. Het is een overwegend vlak land met als enig reliëf enkele 300-500 m hoge zandstenen plateaus en geïsoleerde bergen (vaak rijk aan ijzererts), met als hoogste punt de Kediet Ijill (915 m). Er heerst een heet en droog klimaat; de regen valt normaal in de zomermaanden. Begin jaren 70 bleef de regen enkele jaren uit, ten gevolge waarvan in de gehele Sahel (waartoe Mauritanië behoort) een catastrofale droogte optrad. Het land is verdeeld in 13 departementen.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit Arabieren en Berbers (50%), Moren (Mauren, 30%) en negervolken. Ca. twee derde van de Mauritaniërs leidde tot voor kort een nomadisch bestaan; tegenwoordig vindt meer en meer permanente vestiging plaats. 23,1 % van de bevolking woont in steden. Het onderwijs staat nog in de kinderschoenen; slechts 17% kan lezen en schrijven; onderwijs in het Arabisch en Frans. De volksgezondheid is slecht; door de regelmatige droogteperioden is er dikwijls voedselgebrek en de medische voorzieningen zijn ontoereikend.

Economische gegevens

Mauritanië is een van de armste landen van Afrika. Het merendeel van de beroepsbevolking is werkzaam in landbouw en veeteelt, waarvan de produktie vaak achterblijft bij de vraag, hetgeen dwingt tot voedselimporten. Hoewel de mijnbouw van belang is (ijzer, koper), is de industrie vnl. afgestemd op verwerking van landbouwprodukten en vis.

Geëxporteerd worden o.a. ijzererts, koper, vis, Arabische gom en veeteeltprodukten. Het wegennet heeft een lengte van 8900 km, het spoorwegnet van 650 km. Voor de irrigatie van 3600 ha land is de Foum Gleïta-dam in aanbouw, 20 km ten noorden van Mbout.

Geschiedenis

De in de 4e eeuw n.C. binnengekomen Berbers werden in de 11e eeuw onderworpen en geïslamiseerd door de Almoraviden. Nadat dit rijk was ingestort (1147), maakte het noorden deel uit van Marokko, het zuiden van Mali. In de loop van de 18e eeuw kwam het meer en meer onder Franse invloed, en ondanks tegenstand werd het begin 20e eeuw deel van Frans West-Afrika. Nadat het land in 1958 een autonome republiek binnen de Franse Gemeenschap werd, volgde op 28-11-1960 de onafhankelijkheid. In juli 1978 maakten militairen een eind aan het burgerbewind, een situatie waarin december 1980 verandering kwam door de vorming van een burgerregering, o.l.v. premier Sid Ahmed ould Bneijara (tot 1981).

Begin 1982 werd een poging tot staatsgreep verijdeld, waarbij de militairen van 1978 betrokken waren.