Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Maleisië

betekenis & definitie

officiële naam Malaysia

oppervlakte 329 749 km2

inwoners 13 436 000

hoofdstad Kuala Lumpur

staatsvorm statenbond

staatshoofd Ahmad Shah

reg. leider Mahathir bin Mohamed

officiële taal Bahasa Malaysia

religies moslems, Chinese volksgodsdiensten, hindoes

munteenheid Maleisische ringgit

BNP/hoofd US$1670

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ESCAP, Brits

Gemenebest, ASEAN, GATT, IMF, Wereldbank, Colombo

Plan

Landschap en klimaat

Maleisië ligt in Zuidoost-Azië en bestaat uit West-Maleisië (schiereiland van Zuidoost-Azië) en Oost-Maleisië (noordwesten van Kalimantan), van elkaar gescheiden door de Zuidchinese Zee. West-Maleisië heeft een van

noordwest naar zuidoost lopende bergketen (1000-1500 m), met als hoogste top de Gunung Tahan (2350 m). In Oost-Maleisië gaat de kustvlakte over in heuvels, waarachter enkele bergketens, met als hoogste top de Mount Kinabalu (4101 m). Beide delen hebben een klimaat met een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen (gemiddeld 27°C). De meeste neerslag valt november-maart (noordoostmoesson) en juni-oktober (zuidwestmoesson).

Sociale gegevens

Maleisië heeft een multiraciale samenleving met als belangrijkste groepen Maleiërs (47%), Chinezen (34%) en Indiërs (9%); de rest bestaat uit uiteenlopende groeperingen. De bevolking is zeer ongelijkmatig verdeeld: ruim 80% woont in West-Maleisië, nog geen 20% in Oost-Maleisië. Het percentage van de stedelijke op de totale bevolking bedraagt 25,3. Het onderwijs wordt van regeringswege gestimuleerd, waardoor van de bevolking van 15 jaar en ouder 60% kan lezen en schrijven.

De gezondheidssituatie is vergeleken met andere Zuidoostaziatische landen tamelijk gunstig.

Economische gegevens

Maleisië behoort tot de rijkere landen van Zuidoost-Azië, vooral door de uitvoer van grondstoffen (palmprodukten, tin, rubber, aardolie, hout). Het land kent een vrije, ondernemingsgewijze produktie, waarbij de regering zich beperkt tot sectoren als transport, ontwatering, irrigatie, enz. Het wegennet is 29.410 km lang, het spoorwegnet 1666 km.

Geschiedenis

In de 16e eeuw kwamen de eerste Europese handelaars, weldra gevolgd door de Engelsen, die het gebied in 1867 volledig onder controle hadden. Na diverse staatsvormen (1946: Malayan Union, 1948 Federatie Malacca) en guerrillastrijd tegen communistische rebellen werd Maleisië in 1957 onafhankelijk. De huidige Maleisische Federatie werd 16-9-1963 uitgeroepen, waaruit zich in 1965 Singapore losmaakte. Het land is een constitutioneel kieskoninkrijk van 13 deelstaten.

De werkelijke macht berust bij het kabinet, dat verantwoording verschuldigd is aan het parlement. De belangrijkste partijen zijn langs etnische lijnen georganiseerd. De tegenstelling tussen Maleiers en Chinezen (politiek en economisch het sterkst) is een van de belangrijkste binnenlandse problemen.