Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Madagaskar

betekenis & definitie

officiële naam Malagasy, République Démocratique de Madagascar

oppervlakte 587 041 km2

inwoners 8742 000

hoofdstad Antananarivo

staatsvorm democratische republiek

staatshoofd Didier Ratsiraka

reg. leider Désiré Rakotoarijaona

officiële taal Malagassisch; Frans

religies etnische godsdiensten, rooms-katholieken, protestanten

munteenheid Malagassische frank

BNP/hoofd US$ 350

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU,

GATT, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Madagaskar (Malagassië) bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van zuidelijk Afrika in de Indische Oceaan en een aantal kleinere eilanden eromheen. Het eiland heeft een groot centraal plateau (hoogste punt is de Maromokotro in het Tsaratananamassief: 2876 m) met aan weerszijden kustvlakten. Het oosten heeft een smalle kustvlakte, doorsneden door korte, snelstromende rivieren, onderling verbonden door het Pangalaneskanaal. De westelijke kustvlakte is breed (15110 km); het noordwesten ervan is rijk aan inhammen en eilanden.

Sociale gegevens

De bevolking kent een grote etnische verscheidenheid: de Merina (Hova), Betsimisaraka, Betsileo, Tsimihety, Antaisaka; verder verblijven er Fransen en Aziaten. De bevolkingsdichtheid verschilt regionaal sterk: het westen en zuiden zijn dun-, het oosten en het centrale hoogland dichtbevolkt. Van de totale bevolking woont 15% in steden.

Het onderwijs is naar Frans model georganiseerd en kosteloos; er is een leerplicht voor zes- tot veertienjarigen. Sinds 1961 heeft het land een universiteit (in Antananarivo). De gezondheidszorg laat nog te wensen over.

Economische gegevens

Het overgrote deel van de bevolking werkt in de landbouw, die in belangrijke mate zelfvoorzienend is. Belangrijkste agrarische produkten zijn rijst, koffie, kruidnagel, sisal, tabak, aardnoten. De industrie is nog niet erg ontwikkeld en houdt zich vnl. bezig met verwerking van landbouwprodukten en delfstoffen (o.a.

chroom en grafiet). Het wegennet is 28.000 km lang, het spoorwegnet 1035 km.

Geschiedenis

Het eiland werd waarschijnlijk pas aan het begin van de jaartelling bewoond en wel door immigranten van Indonesische oorsprong. De inheemse rijkjes werden in 1820 onder koning Radama I verenigd. De Fransen maakten het eiland in 1885 protectoraat, in 1896 kolonie, hetgeen aanleiding was tot verschillende grote opstanden. Beperkte autonomie kreeg Madagaskar in 1945, onafhankelijk werd het op 266-1960. Sinds 1975 is het land een socialistische republiek, met als belangrijk socialistisch element de Fokonolona: een soort traditionale dorpsgemeenschap, gebaseerd op collectieve arbeid en besluitvorming.

De laatste jaren zijn de banden met Afrika's progressieve landen, het Oostblok en Noord-Korea nauwer aangehaald. In 1982 was Madagaskar vanwege de slechte economische situatie echter gedwongen de blik weer op de westerse landen te richten.