Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Laos

betekenis & definitie

officiële naam Sathalanalat

oppervlakte Paxathipatai Paxaxôn Lao

236 800 km2

inwoners 3 721 000

hoofdstad Vientiane

staatsvorm democrati-

staatshoofd sche

volksrepubliek

Souphanou-

reg. leider vong

Kaysone

officiële taal Phomvihane

Laotiaans

religies boeddhisten,

munteenheid etnische godsdiensten

kip

BNP/hoofd US$ ...

lid van VN, UNESCO,

UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ESCAP, IMF, Wereldbank, Colombo Plan

Landschap en klimaat

Laos ligt centraal in het Zuidoostaziatisch schiereiland en grenst van noord naar zuid resp. aan China, Vietnam, Kambodja, Thailand en Burma. Het land is grotendeels bergachtig en bedekt met oerwoud; het brede noordelijke deel bestaat uit sterk ingesneden bergland, afgewisseld door plateaus, o.a. de Vlakte der Kruiken. Hoogste punt is de Phou Bia (2817 m). Er heerst een tropisch moessonklimaat met drie neerslag- en temperatuurperioden.

Sociale gegevens

Laos wordt bewoond door een mengeling van volkjes, waarvan de helft wordt gevormd door de Laotianen en andere Thai-volken, verder Vietnamezen, Chinezen, Yao, Miao. Aangezien het merendeel van de bevolking werkzaam is in de landbouw, is het percentage van de stedelijke bevolking op de totale bevolking ca. 15. Hoewel er leerplicht is, bezoekt slechts een deel van de kinderen de scholen; controle van overheidswege wordt o.a. bemoeilijkt door de slechte bereikbaarheid van de diverse landsdelen. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan ca. 65% lezen en schrijven.

Economische gegevens

Laos is een weinig ontwikkeld, vnl. agrarisch land. Voornaamste produkten zijn rijst, maïs, tabak, opium, cardamom (specerij). De Mekong is rijk aan vis, waardoor een belangrijk deel van de eiwitbehoefte van de bevolking gedekt wordt. Hoewel het land beschikt over delfstoffen als ijzer, koper en steenkool, is alleen de tinproduktie van belang. Een ander belangrijk handelsprodukt is teakhout. Het wegennet heeft een lengte van 16.750 km.

Geschiedenis

Uit de in de 12e eeuw binnengetrokken Thaistammen ontstond in 1355 het koninkrijk Lan Xang, dat in 1707 uiteenviel. Onder de Franse kolonisatie van Indochina (sinds 1893) werd de eenheid van Laos hersteld (1917). Na de onafhankelijkheid (19-7-1949) streden drie groepen om de macht: de pro-communistische Pathet Lao (o.l.v. Souphanouvong), de neutralisten (o.l.v. Souphana Phouma) en de pro-westerse royalisten (o.l.v. Savang Vatthana, monarch van 1959 tot 1975). Aan de burgeroorlog kwam in 1960 een eind, waarna een coalitieregering gevormd werd. De Pathet Lao trok zich hieruit terug en veroverde met Noordvietnamese hulp grote delen van Laos. In 1973 werd een nieuwe coalitieregering gevormd, beëindigd in 1975 toen het Laotiaanse Volkscongres de huidige staat uitriep. Sindsdien staat Laos onder sterke invloed van Vietnam.

Ook in Laos zijn guerrillabewegingen actief, maar deze vormen nog geen werkelijke bedreiging voor de regering. In 1982 werden de betrekkingen met enkele niet-communistische landen (Frankrijk en de VS) verbeterd.