Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Kongo

betekenis & definitie

officiële naam République Populaire du Congo

oppervlakte 342 000 km2

inwoners 1 537 000

hoofdstad Brazzaville

staatsvorm volksrepubliek

staatshoofd Denis Sassou Nguesso

reg. leider Louis Sylvain Goma

officiële taal Frans

religies rooms-katholieken, protestanten, Afrikaanse

onafhankelijke Kerken

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 730

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU,

GATT, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Kongo ligt aan de westkust van Afrika en grenst aan Kameroen, Centrafrika, Zaïre, Angola, Atlantische Oceaan, Gabon. In het zuidwesten ligt een boomloze kustzone, naar het oosten geleidelijk overgaand in het dicht beboste Mayombégebergte. Verder naar het oosten bevinden zich resp. de Niarivallei en een aantal lage plateaus met droge savannen. Het noordoostelijk deel van Kongo ligt in het Kongobekken: een met dicht oerwoud begroeid gebied, met veel moerassen. Er heerst een tropisch klimaat.

Sociale gegevens

De bevolking die etnisch gezien vrij heterogeen is, valt uiteen in Bantoes en Pygmeeën. De Bantoes zijn in de meerderheid en omvatten 4 verschillende groepen, op hun beurt onderverdeeld in stammen. De Pygmeeën wonen vnl. in de wouden en moerassige gebieden. Het percentage van de stedelijke op de totale bevolking bedraagt 30. De volksgezondheid heeft de laatste jaren vooruitgang geboekt, maar besmettelijke ziekten en een hoge kindersterfte zijn geen uitzondering. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan de helft lezen en schrijven; onderwijs is verplicht en kosteloos voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

Economische gegevens

Hoewel de Kongolese bevolking vnl. werkzaam is in de landbouw, krijgt het land een groot deel van zijn inkomsten uit de mijnbouw: aardolie, diamant en potas, terwijl ook de houtwinning en transitohandel van belang zijn. Een groot aantal buitenlandse (vooral Franse) ondernemingen, houdt zich bezig met de winning en verwerking van de diverse bodemschatten. Het wegennet heeft een lengte van ca. 8300 km, het spoorwegnet van ca. 800 km.

Geschiedenis

In 1482 troffen de Portugezen aan de monding van de Kongo een bloeiend rijk aan, dat door de slavenhandel uiteenviel. In de 19e eeuw nam de Franse invloed toe en in 1910 vormde Kongo met omringende Franse kolonies Frans Equatoriaal Afrika, met Brazzaville als hoofdstad. In 1958 werd het een autonome republiek binnen de Franse Unie, onafhankelijk op 15-81960. Aan het pro-Franse en autoritaire bewind van Fulbert Youlou kwam in 1963 een eind, waarna Alphonse Massemba-Debat een socialistische koers ging varen. In 1968 kwam het leger aan de macht, maar onder de Parti Congolais du Travail behield het land een socialistisch bewind. De in 1979 aan het bewind gekomen kolonel Sassou Nguesso matigde de economische en politieke controle en onderhield nauwe betrekkingen met het Westen, speciaal met Frankrijk.