Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Koeweit

betekenis & definitie

officiële naam Dawlat al-Kuwayt

oppervlakte 17 818 km2

inwoners 1 356 000

hoofdstad Al-Kuwayt

staatsvorm monarchie

staatshoofd Djabir al-Ahmad al-Djabir al-Sabah

reg. leider Saadal Abdallah al-Sabah

officiële taal Arabisch

religies moslems

munteenheid Koeweitse dinar

BNP/hoofd US$ 22 840

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECWA, Arabische

Liga, GATT, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Koeweit ligt aan de Perzische Golf en grenst van noord naar zuid resp. aan Irak, de Perzische Golf, Saudi Arabië en een neutraal gebied. Overheersend element in het landschap is de woestijn, met hier en daar wat heuvels tot 300 m. Er heerst een heet en droog klimaat.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat voor minder dan de helft uit Koeweiters, het merendeel is afkomstig uit het buitenland (Arabieren, Pakistanen, Perzen). Wegens de ontoegankelijkheid van grote delen van het land woont meer dan 70% van de bevolking in steden. Het onderwijs wordt sterk gestimuleerd, waardoor al 60% van de bevolking van 15 jaar en ouder kan lezen en schrijven. In 1962 werd de Universiteit van Koeweit in gebruik genomen.

Economische gegevens

Koeweit is al tientallen jaren een van de belangrijkste oliestaten en dientengevolge zeer rijk, hoewel de olieproduktie de laatste jaren terugloopt. Behalve olie wordt aardgas gewonnen; de enige andere economische bron is de olieverwerkende industrie. Koeweit tracht zoveel mogelijk buitenlandse maatschappijen van het grondgebied te weren, maar doet zelf grote investeringen in o.a. West-Europa. Het heeft een eigen luchtvaartmaatschappij; Kuwait Airways. Het wegennet heeft een lengte van ca. 2000 km.

Geschiedenis

Koeweit wordt geregeerd door de Al Sabah-dynastie, gesticht in 1759. De angst voor het Osmaanse Rijk was aanleiding tot een verdrag met Groot Brittannië (1899), dat gehandhaafd werd tot de onafhankelijkheid 19-6-1961.

In 1976 werd het parlement naar huis gestuurd en werden politieke partijen verboden.