Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Katar

betekenis & definitie

officiële naam Dawlat Katar

oppervlakte 11 000 km2

inwoners 220 000

hoofdstad Ad-Dawhah

staatsvorm absolute monarchie

staatshoofd Khalifa bin Hamad al-Thani

reg. leider Khalifa bin Hamad al-Thani

officiële taal Arabisch

religies moslems

munteenheid Katarese rial

BNP/hoofd US$ 26 080

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECWA, Arabische Liga, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Katar ligt als een schiereiland in de Perzische Golfen grenst in het zuiden aan de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een vlak land, in het westen oplopend. Er heerst een warm klimaat met een hoge vochtigheidsgraad. Het grootste deel van het grondgebied bestaat uit zandvlakten en zoutmoerassen, waar gevarieerde begroeiing ontbreekt.

Sociale gegevens

De bevolking omvat Arabieren en een groot contingent buitenlanders (ca. 50%), onder wie Perzen, Pakistanen en Europeanen. Onderwijs wordt sinds de jaren zestig sterk gestimuleerd; de medische voorzieningen zijn redelijk.

Economische gegevens

Katar is een van de rijkste oliestaatjes aan de Perzische Golf; behalve over olie beschikt het over aardgasbronnen. Het land heeft olieverwerkende industrie, maar andere middelen van bestaan ontbreken vrijwel geheel.

Geschiedenis

Tot 1872 stond Katar onder controle van Bahrein, waarna het deel werd van het Osmaanse Rijk. In 1916 sloot het een verdrag met Groot Brittannië, dat in 1970 kenbaar maakte het verdrag te beëindigen. 1-9-1971 werd het onafhankelijk; binnen een halfjaar (22-2-1972) nam shaykh Khalifah bin Hamad al-Thani (geb. 1934) de macht over. Sindsdien leidt hij de ministerraad, waarvan hijzelf de leden benoemt; parlement en politieke partijen ontbreken.

Katar is politiek nauw verbonden met Saudi Arabië en wordt als een van de gematigde Arabische staten beschouwd.