Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Kameroen

betekenis & definitie

officiële naam République Unie du Cameroun

oppervlakte 475 442 km2

inwoners 8 503 000

hoofdstad Yaoundé

staatsvorm verenigde

republiek

staatshoofd Paul Biya

reg. leider Maigari Bello Bouba

officiële taal Engels; Frans

religies rooms-katholieken, moslems, etnische godsdiensten, protestanten

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 670

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU,

GATT, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Kameroen ligt aan de westkust van Afrika aan de Golf van Guinee en grenst aan Nigeria, Tsjaad, Centrafrika, Kongo, Gabon en Equatoriaal Guinee. Landschappelijk behoort Kameroen tot de meest gevarieerde landen van Afrika. In het westen bevindt

zich een vulkanisch berglandschap, dat zich in het binnenland voortzet, onderbroken door vruchtbare hoogvlakten. Zuid-Kameroen is buiten de kustvlakte een laag plateau. Hoogste punt is de Mont Cameroun (4070 m). Het zuiden heeft een vochtig tropenklimaat met vooral in het kustgebergte hoge neerslagcijfers; in het noorden heerst een steppeklimaat.

Sociale gegevens

De etnische en culturele verscheidenheid is groot: er leven Bantoes, Soedanvolken en Etiopische en Noordafrikaanse stammen, verder Pygmeeën. Door deze volken wordt een groot aantal talen gesproken; officieel is het land tweetalig. Van de totale bevolking woont 20 à 25% in steden. Hoewel de onderwijssituatie verre van ideaal is, bezoekt ca. driekwart van de kinderen de lagere school.

Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan slechts 15% lezen en schrijven.

Economische gegevens

Kameroen heeft een breed scala aan overwegend agrarische produkten o.a. cacao, koffie, thee. Toegenomen produktie en export van bauxiet vormen een welkome, maar nog bescheiden aanvulling van de export. Onlangs zijn enige olie- en aardgasvondsten gedaan. Het wegennet is 43.500 km lang, het spoorwegnet ca. 1200 km.

Geschiedenis

De Portugezen kwamen in de loop van de 15e eeuw in Kameroen handel drijven met de kustvolken, vnl. in ivoor en slaven. Slavenhandel werd in de 17e eeuw vooral door de Hollanders bedreven. In de tweede helft van de 19e eeuw stichtten de Duitsers de kolonie Kamerun na een verdrag met de Douala. Na WO I werd het gebied gesplitst in een Frans en Brits mandaatgebied. In de jaren '20 keerde een deel van de Duitse plantagebezitters terug, maar na WO II verloren ze deze bezittingen voorgoed. Het Franse deel van Kameroen werd 1-11960 onafhankelijk met Ahmadu Ahidjo (geb. 1922) als president. In 1961 werd in het Britse deel van Kameroen een referendum gehouden, waarna het noordelijk deel zich aansloot bij Nigeria en het zuidelijk deel een federatie vormde met de republiek Kameroen. Sinds 1972 is de federatie de Verenigde Republiek Kameroen.

In 1982 deed Ahidjo plotseling afstand van de macht ten gunste van premier Paul Biya.