Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Jordanië

betekenis & definitie

officiële naam Al-Mamlaka al-Urduniyya al-Hashimiyya

oppervlakte 97 740 km2

inwoners 3190 000

hoofdstad Amman

staatsvorm monarchie

staatshoofd Husayn ibn Talal

reg. leider Mudar Badran

officiële taal Arabisch

religies moslems

munteenheid Jordaanse dinar

BNP/hoofd US$ 1 420

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECWA,

Arabische Liga, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Jordanië ligt in Zuidwest-Azië en grenst van noord naar zuid resp. aan Syrië, Irak, Saoedi Arabië, Israël. Het land is verdeeld in een heuvelland tot ca. 1000 m hoogte ten westen van de Jordaan, de Jordaanslenk, het heuvelland ten oosten van de Jordaan tot ca. 1200 m en het oostelijk plateau. Het noordwesten van het land heeft een Middellandse-Zeeklimaat met hete zomers en koele regenachtige

winters; de rest heeft een woestijnklimaat. Belangrijkste rivier is de Jordaan.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat voor 98% uit Arabieren, voor de rest uit minderheden. Het westen van het land is het dichtst bevolkt; het restant is vnl. droog woestijngebied en herbergt slechts nomadisch levende stammen. Bijna de helft van de bevolking woont in steden. De onderwijssituatie in Jordanië is slecht.

Economische gegevens

De economische ontwikkeling is ernstig geremd door de oorlogen van 1948,1967 en de burgeroorlog van 1970, waarbij vooral het verlies van de westelijke Jordaanoever een zware slag betekende. Economisch is Jordanië in grote mate afhankelijk van buitenlandse hulp. De produktiviteit van de vnl. agrarische economie is zeer gering. Met uitzondering van fosfaten heeft het land geen bodemschatten en de industrie staat op laag peil. Het wegennet is ca. 6000 km, het spoorwegnet 618 km.

Geschiedenis

Jordanië is door de eeuwen heen nooit meer geweest dan een achtergebleven provincie van resp. het Romeinse, Arabische en Osmaanse Rijk. Na WO I trachtten Groot Brittannië. Frankrijk en emir Hoesein ibn Ali (1853-1931) een zo groot mogelijk gebied te verwerven. In 1921 werd Abdullah met Britse steun koning van Transjordanië, dat in 1946 onafhankelijk werd. Na vertrek van de Britten uit Palestina in 1948 werd de westelijke Jordaanoever bezet en de naam van het land veranderd in Jordanië. De bereidheid tot het erkennen van Israël leidde tot spanningen met de buurlanden. De Zesdaagse oorlog (1967) was rampzalig: niet alleen ging de westelijke Jordaanoever verloren aan Israël, maar ook werd het land overstroomd door Palestijnen. Hun guerrilla-activiteiten leidden in 1970 tot een burgeroorlog, waarna de rust hersteld werd. De verhouding met de PLO is aanzienlijk verbeterd. Jordanië streeft naar een federatief verband met een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever. Het neemt daarmee een gematigde houding aan in het Midden-Oostenconflict, tot ongenoegen van radicale Palestijnen.