Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Jamaica

betekenis & definitie

officiële naam Jamaica

oppervlakte 10 991 km2

inwoners 2192000

hoofdstad Kingston

staatsvorm monarchie

staatshoofd Elizabeth II

reg. leider Edward Seaga

officiële taal Engels

religies protestanten, anglicanen, rooms-katholieken

munteenheid Jamaicaanse dollar

BNP/hoofd US$ 1 030

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECLA, Brits

Gemenebest, OAS, GATT, IMF, Wereldbank, CARICOM

Landschap en klimaat

Jamaica ligt in de Caribische Zee, op 150 km ten zuiden van Cuba. Het eiland is tamelijk bergachtig: het laagst in het zuidwesten en oplopend naar het noordoosten. Hoogste punt is de Blauwe Berg (2256 m). Jamaica ligt in de tropische luchtstreek en heeft een gemiddelde jaartemperatuur van ca. 25°C. Overheersende

wind is de noordoostpassaat; gemiddelde jaarlijkse neerslag is ca. 1500 mm.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit negers en mulatten (91%), Indiërs (2%), Chinezen, blanken, overigen (7%). De spreiding over het eiland is ongelijk, met de grootste concentratie rond Kingston. Het percentage van de stedelijke op de totale bevolking bedraagt 38. Er zijn diverse instellingen voor hoger beroepsonderwijs, zoals hogere technische scholen, een landbouwschool en kweekscholen. Gestimuleerd wordt het avondonderwijs voor volwassenen. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan 86% lezen en schrijven.

Economische gegevens

Pijlers van de economie zijn de bauxietmijnen en de suikerindustrie. Jamaica is de grootste bauxietproducent ter wereld en verwerkt het erts in toenemende mate zelf tot aluminium. De landbouw produceert behalve suiker (voor Jamaicarum), bananen, cacao, koffie, citrusvruchten en gember. Andere toenemende bron van inkomsten is het toerisme. Het wegennet heeft een lengte van 4740 km, het spoorwegnet van ca. 330 km.

Geschiedenis

Na ontdekking door Columbus in 1494 was Jamaica tot 1655 een Spaanse kolonie, waarna de Engelsen het eiland veroverden en tot centrum van de slavenhandel maakten. In 1944 kreeg het eiland intern zelfbestuur, in 1962 volledige onafhankelijkheid binnen het Britse Gemenebest.