Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Guyana

betekenis & definitie

officiële naam Cooperative Republic of Guyana

oppervlakte 214 969 km2

inwoners 884 000

hoofdstad Georgetown

staatsvorm republiek

staatshoofd Linden Forbes Sampson Burnham

reg. leider Ptolemy Reid

officiële taal Engels

religies hindoes, protestanten, rooms-katholieken, anglicanen, moslems munteenheid Guyaanse dollar

BNP/hoofd US$ 690

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECLA, Brits

Gemenebest, GATT, IMF, Wereldbank, CARICOM

Landschap en klimaat

Guyana (Indiaans; land van de wateren) ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika en grenst van noord naar zuid resp. aan de Atlantische Oceaan, Suriname, Brazilië en

Venezuela. Het land heeft drie landschappen: een kustvlakte van ca. 60 km, daarachter een deklandschap met savannebossen en tropisch oerwoud, zuidelijk van het deklandschap ligt het hoogland van Guyana, opgebouwd uit graniet en bedekt met tropisch oerwoud. Hoogste punt is de Roraima (2772 m). Guyana heeft een tropisch-regenwoudklimaat met gelijkmatig verdeelde regenval (17002200 mm/jaar).

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit Indiërs (51%), negers (31%), mulatten en mestiezen (11%), de rest uit Indianen, blanken en Chinezen. De bevolking is ongelijk over het land verdeeld, het dichtst bevolkt is de kustvlakte; 29,5% van de bevolking woont in steden. Belangrijkste steden zijn: Georgetown (187.600 inw.), New Amsterdam (20.000), Mackenzie (26.000). Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan 85% lezen en schrijven. Er zijn diverse opleidingen voor hoger onderwijs, waaronder sinds 1963 een universiteit.

Economische gegevens

Guyana behoort tot de armste landen ter wereld, ondanks de zich goed ontwikkelende landbouw en veeteelt. Belangrijkste produkten zijn suiker, rum en rijst. Van groot belang zijn de bauxietvoorraden, die echter nog op bescheiden schaal worden gewonnen.

Geschiedenis

Tijdens de Tweede Engelse Oorlog (1665-67) veroverde de Nederlandse Westindische Compagnie het gebied op de Engelsen. Na afwisselend

Frans en Engels bezit te zijn geweest, werd het in 1831 de Engelse kolonie Brits Guyana. Na afschaffing van de slavernij (1834) stortte de economie in en werden i.p.v. negers arbeiders uit China, India en Pakistan aangetrokken. Het land werd 26-5-1966 onafhankelijk, bleef lid van het Gemenebest, sedert 23-2-1970 als Coöperatieve Republiek Guyana. Burnham, die met zijn partij de PNC (People's National Congress) een ruime meerderheid in het eenkamerparlement heeft, probeert zijn land te ontwikkelen tot een socialistische staat naar het model van Cuba of Joegoslavië. Steeds meer gebruikt hij andere dan democratische middelen om zijn doelen te bereiken. De oppositie groeit dan ook. Er zijn grote spanningen tussen bevolkingsgroepen; met Venezuela is de verhouding slecht, omdat dit land aanspraak maakt op grote delen van Guyana.