Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Gabon

betekenis & definitie

officiële naam République Gabonaise

oppervlakte 267 667 km2

inwoners 551 000

hoofdstad Libreville

staatsvorm republiek

staatshoofd Albert-Bernard Bongo

reg. leider Léon, Mébiame Frans

officiële taal Frans

religies rooms-katholieken, protestanten, Afrikaanse

onafhankelijke Kerken

munteenheid CFA frank

BNP/hoofd US$ 3 680

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU,

GATT, IMF, Wereldbank

Landschap en klimaat

Gabon ligt in het westen van Midden-Afrika en grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten en zuidoosten aan Kongo en in het noorden aan Kameroen en Equatoriaalguinee.

Het land ligt op de evenaar en heeft een vochtig, tropisch klimaat. Het grootste deel van Gabon valt in het stroomgebied van de Ogooué, die vanaf de zuidgrens centraal door het land naar zee stroomt. Ten zuiden van deze rivier bereikt het land zijn grootste hoogte: de lboundji (1580 m) in het Chaillugebergte. De Monts de Cristal in het noordwesten zijn lager (tot 950 m); ze worden doorsneden door diepe dalen en zijn rijk aan watervallen.

Beide gebergten zijn bedekt met een dichte bosbegroeiing. Naar het zuiden toe wordt het klimaat wat droger en op het zuidoostelijk Batéké Plateau komt veelal een begroeiing van hoog gras voor. De kustzone is in het zuiden zandig en nauwelijks ingesneden, in het noorden onderbroken door diepe inhammen. De kustgebieden zijn o.a. begroeid met riet, papyrus en bos, welke laatste begroeiing Gabon overigens voor driekwart bedekt.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat uit Bantoevolken, zoals de Mpongwe, de Fang, de Shira en de Puno, die niet geheel wrijvingloos naast elkaar leven. Bekleedden de Mpongwe voor de onafhankelijkheid relatief veel bestuursposten en kantoorfuncties, sindsdien hebben de Fang een duidelijk dominerende positie ingenomen.

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt minder dan 2 inw./km2. Van de bevolking woont ca. 33% in steden, waarvan de voornaamste zijn: Libreville (251.400 inw.) en Port Gentil (77.600). De overheid progageert het Frans, in welke taal ook het onderwijs gegeven wordt.

Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan niet meer dan 12% lezen en schrijven. In Libreville bevindt zich een universiteit. Een der bekendste plaatsen van Gabon is Lambaréné (ca. 22.600 inw.), waar Albert Schweitzer in 1913 een ziekenhuis begon.

Economische gegevens

Wat grondstoffen betreft behoort Gabon tot de rijkste Afrikaanse landen: de bodem bevat mangaan, uraan, ijzer, olie en aardgas. Een rem op de economische ontwikkeling vormt de gebrekkige infrastructuur en de onderontwikkeling. Het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw, met als produkten maniok, bananen, groenten, cacao en koffie. Harde houtsoorten maken een belangrijk deel van de export uit, vooral okoume (gabonmahonie).

Geschiedenis

Tot de 19e eeuw had Gabon te lijden van de slavenhandel. In 1904 werd Gabon een aparte kolonie, die in 1910 bij Frans Equatoriaal Afrika werd gevoegd. Vanaf 1946 was het een territorium met een afvaardiging te Parijs en een plaatselijk parlement. In 1958 werd de republiek Gabon uitgeroepen (17-8-1960 zelfstandig).

In 1967 werd Albert-Bernard Bongo president. Door de politieke stabiliteit kon de economie zich in de jaren 70 in snel tempo ontwikkelen, waardoor Gabon binnenkort misschien minder afhankelijk zal worden van buitenlandse hulp.