Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Etiopië

betekenis & definitie

officiële naam Ityop'iya

oppervlakte 1 221 900 km2

inwoners 32 601 000

hoofdstad Addis Abeba

staatsvorm socialistische staat

staatshoofd Mengistu Haile Mariam

reg. leider idem

officiële taal Amhaars

religies orthodoxe Kerken, moslems, etnische godsdiensten munteenheid Etiopische birr

BNP/hoofd US$ 140

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, IMF,

Wereldbank

Landschap en klimaat

Etiopië ligt in oostelijk Afrika en wordt in het noordoosten begrensd door de Rode Zee, in het oosten door Djibouti, in het zuidoosten door Somalia, in het zuiden door Kenya en in het westen en noordwesten door Sudan. In Etiopië komen zeer uiteenlopende klimaattypen voor, die parallel lopen aan de hoogteverschillen. Gewoonlijk wordt het land ingedeeld in drie soorten gebied, met als criteria de hoogte gecombineerd met het klimaat. Boven 2500 m ligt de dega, door het gure klimaat (nachtvorst, hagelbuien) slechts geschikt voor het weiden van vee. Tussen 1700 en 2500 m spreekt men van de woinadega (wijn-hoogland), met de voor de traditionele landbouw meest geschikte gebieden. De temperaturen zijn er het hele jaar door gematigd, de bodems goed. De laagste en warmste zone is de qolla, met een droog klimaat, behalve in het vochtige en tropische zuidwesten.

Sociale gegevens

De Etiopische bevolking bestaat uit een veelheid van etnische groepen, waarvan de belangrijkste zijn: de Amharen (domineren de overigen en hebben de eigen cultuur tot officiële Etiopische gemaakt), Walamo, Danakil, Galla, Somali. De bevolking is zeer ongelijk over het land verdeeld; van de totale bevolking woont 8,6% in steden. Etiopië is het enige niet-Arabische land in Afrika met een eigen schrift, met een 'alfabet' van 282 symbolen. Bovendien kent het eigen cijfersymbolen. Van de bevolking van 15 jaar en ouder kan slechts 10% lezen en schrijven. Er bevinden zich in Etiopië twee universiteiten.

Economische gegevens

De economie is overwegend agrarisch; ca. 90% van de bevolking leeft direct van akkerbouw, tuinbouw, veeteelt. De veestapel omvat runderen, schapen en geiten en is vaak van slechte kwaliteit. De ontwikkeling van de landbouw met moderne technieken wordt geremd door o.a. de ingewikkelde eigendomsverhoudingen van de grond en het isolement van de plattelandsbevolking. De industrie is onderontwikkeld en vnl. geconcentreerd in Addis Adeba, Asmera en Dire Dawa. Het wegennet heeft een lengte van ca. 24.000 km2, het spoorwegnet van ca. 800 km.

Geschiedenis

Vanaf de 6e eeuw v.C. kwamen immigranten naar de kust van Eritrea. Het eerste Etiopische keizerrijk was dat der Aksoemieten, ontstaan vóór onze jaartelling en ten ondergegaan ca. 1000 n.C. In de 12e eeuw kwam de dynastie der Zagwee aan de macht, uit welke periode de grote invloed van kloosters en priesters en de macht der plaatselijke militaire leiders overgebleven zijn. Sinds die tijd handhaafde Etiopië zich als christelijk land met wisselend succes te midden van een overwegend islamitische omgeving. Pogingen van buitenlandse mogendheden het land te koloniseren mislukten: pas in 1935 slaagde Italië erin Etiopië te bezetten (geëindigd 1941). De laatste keizer (Haile Selassi, gekroond 1930) werd d.m.v. een staatsgreep in 1974 afgezet; sindsdien wordt het land geregeerd door luitenant-kolonel Mengistu Haile Mariam. De militaire regering moet nog steeds strijd leveren tegen een aantal afscheidingsbewegingen, o.a. in Eritrea. Militaire steun ontvangt zij van de Sovjetunie en Cuba.